Filmhuis Bredevoort: One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Op zondagmiddag 12 december wordt in Kulturhus ’t Grachthuys de filmklassieker One Flew Over the Cuckoo’s Nest uit 1975 vertoond. Jack Nicholson speelt hierin een legendarische hoofdrol van de charismatische McMurphy, die terechtkomt op een psychiatrische afdeling, onder de strenge hoofdzuster Ratched (Louise Flatcher). De film won maar liefst 5 Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke en Vrouwelijke Hoofdrol.

r

In verband met de coronamaatregelen is het programma gewijzigd.

Datum: zondagmiddag 12 december, film 14.30u – 17.00u (incl. korte pauze).
Het arrangement is met een After Dinner tot 20.00 uur i.v.m. de vervroegde horecasluiting.

One flew - filmcover

Om aan het zware werk in de gevangenis te ontkomen, doet de charismatische kruimeldief Randal McMurphy zich voor als psychiatrisch patiënt. In de inrichting waar hij geplaatst wordt, zet hij de boel op stelten met kaartspelletjes, basketbalwedstrijden en uitstapjes. Dit alles is geheel tegen de zin van hoofdzuster Ratched, die hem voortdurend op de huid zit.

Naast een kritiek op de methoden in de psychiatrie in de jaren ‘50, zoals elektroshocktherapie en lobotomie, zit er in de film nog een extra maatschappijkritische laag over de behandeling van de Indianen in Amerika. Bovendien worden behandelingen, ook bij degenen die vrijwillig in de kliniek verblijven, onder dwang opgelegd en komt er regelmatig bruut geweld aan te pas. Patiënten wordt niet verteld welk medicijn ze krijgen en waarom. McMurphy merkt daarbij op dat de patiënten in wezen niet gestoorder zijn dan de gemiddelde mens op straat. Daarbij is het opvallend dat artsen en verplegend personeel grotendeels wit en de bewaarders uitsluitend zwart zijn: rassenongelijkheid was nog springlevend.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest 1

Praktische informatie

De filmvertoning vindt plaats in Kulturhus ’t Grachthuys in Bredevoort. Aanmelden voor de film (€ 8,-) of voor de film met afterdinerarrangement bij Brasserie ’t Grachthuys (€ 26,-) kan via info@brasseriegrachthuys.nl of 0543-451214. Gelieve hierbij te vermelden of het een reservering voor alleen de film betreft of de film mét afterdinerarrangement. Betalen voor de film kan contant of contactloos via scannen QR-code met bankierenapp.

Tekst gaat verder onder de video.

Filmhuis Bredevoort vertoont One Flew Over the Cuckoo’s Nest in het kader van het project ‘Insider Art – van outsider naar insider’, waarin culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort het hele najaar aandacht vraagt voor psychische kwetsbaarheid.

Nevenevenementen

Expositie: Insider Art

15 okt @ 11:00 - 19 dec @ 17:00

Van 15 oktober tot en met 19 december staat de gehele programmering van de Koppelkerk in Bredevoort, in het teken van Outsider Art. Outsider kunstenaars hebben over het algemeen geen kunstopleiding genoten, houden zich vaak op buiten de mainstream kaders, en kamp(t)en vaak met psychische problematiek. Er is werk te zien van 12 zogenaamde ‘outsiders’, waaronder Anton Heyboer (1924-2005), Wim Izaks (1950-1989), Maurits Sterkenburg, Lionel Plak, Yair Aa, Sijtse Keur en Nol Vonk.

Expositie: Wim Izaks

5 nov @ 11:00 - 19 dec @ 17:00

Een veelbelovend kunstenaar was hij: Wim Izaks (Eibergen 1950 – Enschede 1989). Zijn werk werd aangekocht door landelijke musea als het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum. Bijna verrees in de oude Tricotfabriek in Winterswijk een eigen museum voor hem. Helaas sneed de financiële crisis die plannen de pas…

12 december 2021