Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Geestelijke gezondheidszorg

In Nederland wachten vele duizenden mensen op psychische hulp. De reguliere zorginstellingen lijken de hulp niet meer te kunnen bieden. Er moet acuut iets veranderen, maar hoe? Er zijn zorgpioniers die het anders doen. Maar ook de grens tussen wat normaal en abnormaal is staat ter discussie. Op vrijdagavond 5 november 2021 gingen we in de Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk in gesprek met Rob Jaspers (GGnet) en ervaringsdeskundige en psycholoog Wilma de Vries over deze thema’s.

Tegenlicht Meet Up over de geestelijke gezondheidszorg

Rob Jaspers, voorzitter Raad van Bestuur van GGNet. Met 2.100 collega’s en 200 vrijwilligers werkt GGnet aan het herstellen van verbindingen voor 18.000 mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen en voor hun naasten in Noord- en Oost-Gelderland. Rob Jaspers is tevens voorzitter van de Achterhoekse thematafel “De Gezondste regio”. Deze thematafel richt zich op vernieuwing en verbetering binnen zorg en welzijn zodat de gezondheid van de Achterhoekse inwoners toeneemt. Hiervoor werkt men aan een agenda met lange termijn-doelen. Twee belangrijke pijlers: het preventieakkoord en de aanpak “Achterhoek Gezond”, waarin een andere wijze van organisatie, financiering en monitoring van de gezondheidszorg in de Achterhoek centraal staat. Van behandeling en ziekte naar preventie en gedrag.

Rob Jaspers

Rob Jaspers

voorzitter Raad van Bestuur van GGNet

Wilma de Vries, psycholoog en ervaringsdeskundige eetstoornissen & complexe traumatisering, is verbonden aan en coördinator van Praktijkhuis Ixta Noa in Zutphen. Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Of dat nu komt door emoties zoals bijvoorbeeld angst of door eenzaamheid of een psychische stoornis. De organisatie werkt met uitsluitend met ervaringsdeskundigen. Een luisterend oor en ervaring met herstel kunnen soms het verschil maken.

Wilma de Vries

Wilma de Vries

psycholoog en ervaringsdeskundige eetstoornissen & complexe traumatisering

GGZ kan wachtlijsten niet alleen oplossen

Er staan meer dan 90.000 mensen op de wachtlijsten van de GGZ-instellingen. Dat is onacceptabel, hoe kunnen we dit als samenleving oplossen? Die vraag liep als een rode draad door de VPRO Tegenlicht Meet Up over geestelijke gezondheidszorg op vrijdagavond 5 november in de Koppelkerk te Bredevoort. Deze Meet Up werd georganiseerd als onderdeel van het najaarsprogramma van de Koppelkerk in Bredevoort waarin psychische kwetsbaarheid centraal staat.

Gezondheidszorg gaat de komende vijftien jaar op zijn kop

Op vrijdagavond 2 juli 2021 vond er een Meet Up plaats in de Koppelkerk naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending ‘Zorgen voor morgen’ over gezondheidszorg in Nederland.

Geen makkelijke oplossingen voor de wooncrisis

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Dilemma’s te over bij “Amazon zij met ons”

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Levendige discussie over de donut economie

Aanwezige deskundigen De werkgroep Tegenlicht Meet Up slaagde er weer in om een drietal gasten naar Bredevoort te halen die in hun werk te maken hebben met duurzaamheid. Zij zwengelden elk vanuit hun deskundigheid en ervaring de discussie met de zaal aan. Daarbij...

Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag

De maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort stond vrijdag 1 december in het teken van de media. Aan de hand van de uitzending “Een kwestie van vertrouwen” werd gediscussieerd over de toekomst van de lokale regionale media.

Wanneer?

Datum:
5 november 2021 t/m 31 december 2023
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken