Laden Evenementen

Kenniscafé: Op weg naar een volledig hernieuwbare energievoorziening

  • Dit event is voorbij.

Het klimaat en de toekomstige energievoorziening zijn twee belangrijke uitdagingen voor de 21e eeuw. Hoe zorgen we ervoor dat de klimaatverandering zo beperkt mogelijk blijft? Hoe houden we de aarde bewoonbaar voor onze kleinkinderen? Hoe organiseren we de energievoorziening die daarbij past? Gerard van Bussel, Hoogleraar Windenergie aan de TU Delft, geeft vrijdagavond 15 oktober een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ellen Richardson

Hernieuwbare energie

De centrale vraag van deze avond luidt “Is het mogelijk om in 2050 een volledig hernieuwbare energievoorziening te hebben?”. Diverse onderwerpen komen daarbij aan de orde. Wat verstaan we onder hernieuwbare energie, en hoeveel is er eigenlijk beschikbaar? Is dat voldoende voor de huidige en de toekomstige energiebehoefte?

Afscheid nemen van kolen en gas is het plan van velen, maar kunnen we wel zonder deze fossiele energiebronnen? Wat zijn de grootste uitdagingen voor een volledig duurzame energievoorziening? Kunnen we in Nederland volledig vertrouwen op eigen duurzame bronnen of blijven we afhankelijk van (fossiele) energie uit het buitenland? Is er in Nederland een toekomst voor biomassa? Wat willen we met kernenergie en is de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening wel betaalbaar?

Een zaak van iedereen

Onze toekomstige energievoorziening is een zaak een die iedereen aangaat. Het is dus belangrijk dit onderwerp voor iedereen inzichtelijk te maken. De avond richt zich daarom op een breed publiek en is niet (alleen) bedoeld voor energiespecialisten, hoewel die uiteraard ook van harte welkom zijn. 

Prof.dr. Gerard van Bussel

Prof.dr. Gerard van Bussel

leerstoelhouder windenergie in de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Prof.dr. Gerard van Bussel studeerde toegepaste wiskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de TU Delft op een onderzoek naar de aerodynamica van wind turbine rotoren.

 Hij verricht onderzoek aan windturbine rotoren, onderhoud en bedrijfsvoering van offshore windparken, nieuwe concepten en aan de toepassing van windenergie in de gebouwde omgeving.

Naast zijn onderwijstaken op de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek ook actief in het duurzame energie-onderwijs in het kader van het 3TU samenwerkingsverband, en in de EWEM Europese Wind Energy Master.

Hij was bestuurslid van de Nederlandse Windenergievereniging NEWIN en van de Europese Windenergie Associatie EWEA. Thans is hij bestuurslid van de EAWE (Europese Wind Energie Academie), de NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie).

Ook adviseert hij de vereniging “De Hollandsche Molen” bij molenbiotoopzaken en is hij gediplomeerd vrijwillig molenaar.

Wanneer?

Datum:
15 oktober 2021
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 12.50 zaalticket (excl. ticketkosten)
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal & online
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken