Laden Evenementen

Literair Café: Özcan Akyol

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Op 9 september 2021 is de nieuwe Bibliotheek Aalten officieel geopend en dat is reden voor een feest! De Bibliotheek viert dit uitgebreid in de weken na de opening, met een gevarieerd aanbod gratis activiteiten. Eén van de gangmakers van dit feest, en tevens afsluiter, is schrijver en columnist Özcan Akyol. Hij treedt op vrijdagavond 24 september op in de Koppelkerk in Bredevoort.

Tekst gaat verder onder de foto.

Özcan Akyol  - foto: De Schrijverscentrale

Debuutroman Eus

Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Inmiddels zijn er bijna 100.000 exemplaren van verkocht en is er een theaterbewerking van de roman.

Doorbraak met Toerist

Begin 2016 verscheen zijn twee roman Toerist. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Toerist kent net als Eus autobiografische elementen. Het boek betekende de definitieve doorbraak van de auteur in de literaire wereld. Want ook Toerist stond wekenlang in de bestsellerlijsten en kreeg veel lof. Beide boeken staan vaak op een leeslijst.

Generaal zonder leger

Eus, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Levi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland. In 2020 schreef Özcan Akyol het pamfletische Boekenweekessay Generaal zonder leger. Het boek zorgde voor een enorme rel, omdat het misstanden in de literaire wereld aan de kaak stelde, in de breedste zin van het woord. Een aantal boekhandelaren wilde het boek zelfs uit de handel laten halen.

Bekend van radio en tv

Akyol is ook televisiepresentator (De Neven van Eus, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer). Hij wordt tevens veelvuldig ingezet als dagvoorzitter of gespreksleider bij evenementen rond integratie, kansengelijkheid in het onderwijs en leesbevordering onder jongeren. Dit zijn allerlei thema’s die hij vanuit de praktijk heeft meegemaakt en later onderzocht.

Over de lezing en livestream in de Koppelkerk

Tijdens deze literaire avond in de Koppelkerk, zal hij ingaan over het belang van lezen en vertelt hij uiteraard ook over zijn eigen werk. Özcan zal tijdens de pauze en na afloop van zijn lezing signeren bij de boekverkoop. De avond is zowel in de Koppelkerk bij te wonen, als vanuit huis te volgen via livestream. Vanwege de opening van de nieuwe Bibliotheek is de avond gratis te bezoeken.

Wanneer?

Datum:
24 september 2021 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken