Excursie: Uuthuuskes

• Dit event is voorbij.

Meer dan honderd mensen meldden zich onlangs aan voor de Tegenlicht Meet Up (discussieavond) over de wooncrisis en alternatieve woonvormen bij de Koppelkerk. Om de breed gedragen problematiek verder uit te diepen en inspiratie op te doen organiseert de Koppelkerk de komende tijd excursies naar innovatieve woonvormen. Op donderdagavond 16 september worden de Uuthuuskes bezocht in de gemeente Aalten.

Uuthuuske. (c) WAM&VanDuren Bouwgroep en TheNewMakers Oost

Wat is een Uuthuuske?

De eerste twee Uuthuuskes in Aalten zijn 11 mei geplaatst in de kleine kern De Haart. Een Uuthuuske is een verplaatsbare, duurzame, energieneutrale én betaalbare huurwoning, bedoeld voor jongeren uit de kleine kernen van Aalten. Het idee is dat we jongere generaties vasthouden in de regio en zij zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de kleine kernen. Huurders beneden de 28 jaar mogen vijf jaar in een Uuthuuske wonen. Is een huurder 28 of ouder? Dan is de huurtermijn twee jaar. Zo wordt de doorstroming bevordert en krijgen andere jongeren met een sociaal en/of maatschappelijke binding met de betreffende kleine kern de kans om ‘uut huus’ te gaan én in de buurt te blijven. De komende periode worden nog eens zes Uuthuuskes geplaatst in Lintelo, De Heurne en IJzerlo. Voor Barlo zijn nog plannen in voorbereiding.

Excursie

Op donderdagavond 16 september organiseert de Koppelkerk een bezoek aan de Uuthuuskes, waar wethouder Ted Kok van de Gemeente Aalten een rondleiding zal geven. Vervolgens zal een bezoek worden gebracht aan de nagelegen Tiny Houses op de Haart (’t Haartse bos 2, Aalten). Er is plaats voor maximaal 20 personen. Men kan op eigen gelegenheid naar de Uuthuuskes of gezamenlijk met de fiets vanaf de Koppelkerk vertrekken om 18.45 uur. Na de excursie worden deelnemers uitgenodigd voor een drankje op het terras van de Koppelkerk.

Tekst gaat verder onder de video.

Uuthuuskes 1

De Uuthuuskes