Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Zorgen voor morgen

  • Dit event is voorbij.

Ons zorgsysteem piept en kraakt. Er is een tekort aan personeel, burn-outs rijzen de pan uit, zorgkosten stijgen en ziekenhuizen concurreren met elkaar. De coronapandemie toonde als geen ander aan dat marktwerking en samenwerking met elkaar op gespannen voet staan. Wat heeft de crisis ons geleerd? Hoe zou het zorgsysteem van de toekomst eruit moeten zien? Hoe ziet gezondheidszorg eruit als gezondheid in plaats van ziekte centraal staat? Daar praten we met elkaar over in de Tegenlicht Meet Up op vrijdag 2 juli met twee interessante deskundigen.

Tegenlicht Meet Up Bredevoort Zorgen voor morgen

De lessen van de coronapandemie

In maart 2020 maakte ook Nederland kennis met het coronavirus. Binnen mum van tijd lagen de IC’s vol en gingen ziekenhuizen, overheid, inkopers en industrie samenwerken in een tijd van schaarste en woekerprijzen. De patiënten werden verdeeld over de ziekenhuizen in het land en er werd gezamenlijk beschermingsmateriaal ingeslagen. De Tegenlicht-aflevering ‘Zorgen voor morgen’ zoomt in hoe een dergelijke samenwerking tot betere zorg kan leiden.

Ziekte als verdienmodel

Ook zonder het coronavirus staat de zorg onder druk. In het systeem worden operaties beloond, maar preventie van ziektes niet. Ziekte in plaats van gezondheid lijkt het verdienmodel te zijn geworden. Dit leidt tot de vraag of we niet alleen het zorgsysteem moeten veranderen, maar ook ons eigen gedrag. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor een gezondere leefomgeving, een betere sociaaleconomische situatie en een verantwoord voedingspatroon?

De Achterhoek

In de Tegenlicht-uitzending wordt gepleit voor het terugdringen van de macht van de verzekeraars en voor een meer regionaal georganiseerde gezondheidszorg. Hoe zou dat er in de Achterhoek uit moeten zien? Hoe zorgen we ervoor dat men in de Achterhoek de juiste zorg blijft krijgen?

Over de gasten

In de Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk gaat moderator Jan Wijbrans in gesprek met Leonie Voragen en Erwin Bomers over het zorgsysteem van de toekomst. Leonie Voragen, directeur van HealthKIC, is ervan overtuigd dat er een transitie in de zorg noodzakelijk is. Om deze verandering teweeg te brengen moet het systeem op een andere worden georganiseerd. De cliënt moet centraal staan in het gezondheidszorgsysteem.

Erwin Bomers is directeur Zorgbeleid bij Slingeland Ziekenhuis en tevens lid van de Thematafel Achterhoek Gezondste Regio. Hij wil met zijn kennis en kunde een bijdrage leveren aan de gezondheid van de Achterhoeker en zorg op een andere manier aanbieden om het betaalbaar en toegankelijk te houden. Als verpleegkundige en gezondheidswetenschapper verwacht hij dat de zorg de komende jaren een grote verandering gaat doormaken. Traditionele zorgvormen zoals we dat nu kennen zullen meer en meer gaan veranderen. De zorg zal onder invloed van de digitalisering en onder de druk van “de vergrijzing en de ontgroening” van de Achterhoek, steeds meer bij mensen thuis plaatsvinden.

Gezondheidszorg gaat de komende vijftien jaar op zijn kop

Op vrijdagavond 2 juli 2021 vond er een Meet Up plaats in de Koppelkerk naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending ‘Zorgen voor morgen’ over gezondheidszorg in Nederland.

Geen makkelijke oplossingen voor de wooncrisis

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Dilemma’s te over bij “Amazon zij met ons”

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Levendige discussie over de donut economie

Aanwezige deskundigen De werkgroep Tegenlicht Meet Up slaagde er weer in om een drietal gasten naar Bredevoort te halen die in hun werk te maken hebben met duurzaamheid. Zij zwengelden elk vanuit hun deskundigheid en ervaring de discussie met de zaal aan. Daarbij...

Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag

De maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort stond vrijdag 1 december in het teken van de media. Aan de hand van de uitzending “Een kwestie van vertrouwen” werd gediscussieerd over de toekomst van de lokale regionale media.

Tegenlicht : Hoe voeden we 9 miljard monden?

Dat is de centrale vraag in de Tegenlicht-uitzending “Boer zoekt voedselflat”. Die uitzending was basis van een meet-up op vrijdagavond 16 juni in de Koppelkerk te Bredevoort. Er waren drie spraakzame en deskundige gasten. André Wikkerink, geboren in ’t...

Wanneer?

Datum:
2 juli 2021 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken