Laden Evenementen

Collegereeks (online): Midden-Oosten

Het conflict tussen Israël en Palestina laaide de laatste maanden weer in alle hevigheid op. Momenteel geldt een wapenstilstand. Wat speelt er nu precies in het conflict en zijn er mogelijkheden om tot een oplossing te komen? En hoe staat het met de democratisering van de Arabische landen en hoe is de relatie tussen de Iran en Saoedi-Arabië? De Koppelkerk biedt een driedelige online collegereeks over het Midden-Oosten door docent Paul Aarts (Universiteit van Amsterdam).

Tekst gaat verder onder de foto.

Jeruzalem

Van Arabische Lente 1.0 naar Arabische Lente 2.0?

In het eerste college staat de Arabische Lente centraal. Ruim tien jaar geleden vond een eerste golf van opstanden plaats in tal van Arabische landen. Het succes daarvan bleef in feite beperkt tot Tunesië. Hoe kan dat? Waarom verloopt democratisering zo moeizaam? Inmiddels vinden regelmatig nieuwe protesten plaats. Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Iran en Saoedi-Arabië: eeuwige vijandschap?

In het tweede college op zoomt docent Paul Aarts in op de rivaliteit tussen Iran en Saoedi-Arabië. De Islamitische Republiek Iran en het Koninkrijk Saoedi-Arabië hebben een gespannen relatie. Waar komt dat vandaan? Spelen religieuze factoren – in het bijzonder de kwestie soennieten versus shi’ieten – een grote rol of juist niet? En zijn de betrekkingen altijd zo problematisch geweest?

De Israëlisch-Palestijnse kwestie: geschiedenis en actualiteit

In het laatste college wordt het conflict tussen Israël en Palestina behandeld. De laatste ronde van gevechtshandelingen (de ‘vierde Gaza-oorlog’) – deze keer gepaard gaand met schermutselingen tussen joden en Arabieren binnen Israël – heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een slepend conflict. Hoe is het begonnen en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen geweest? Welke opties zijn er om tot een oplossing te komen?

Drs. Paul Aarts

Drs. Paul Aarts

Docent Internationale Betrekkingen

Drs. Paul Aarts is Docent Internationale Betrekkingen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij schreef vele artikelen over de conflicten in het Midden-Oosten en het boek Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen.

Wanneer?

Datum:
29 juni 2021 t/m 31 december 2025
Entree:
€ 15 per college
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken