Laden Evenementen

Zonder grenzen: De serie Ontmoetingen ‘Zonder grenzen’

  • Dit event is voorbij.

Het Nationaal Onderduikmuseum gaat een samenwerking aan met de Koppelkerk Bredevoort voor een reeks van 12 ontmoetingen ‘Zonder grenzen’ in 2021 en 2022, die tevens via livestream zijn te volgen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Kind van de vrijheid

Het idee voor deze serie is ontstaan tijdens de periode van de lockdown, toen museum en Koppelkerk hun deuren voor het publiek gesloten moesten houden. Beide cultuurbolwerken zochten naar mogelijkheden om het publiek toch te bereiken. Zo ontwikkelde het museum audiovisuele tours die vanaf huis te bekijken zijn. De Koppelkerk legde zich toe op livestreams waardoor ook het directe contact en de uitwisseling met het publiek – zij het op afstand – kon plaatsvinden. Het gesprek met Ronit Palache – dat Gerda Brethouwer voor de Koppelkerk via een livestream leidde – was voor haar als directeur van het Onderduikmuseum een kennismaking met dit medium. Het gaf de aanleiding de handen ineen te slaan met de Koppelkerk om verschillende onderwerpen, verhalen, maar ook issues te belichten via een serie avonden en livestreams.

12 ontmoetingen

Via een subsidie van de gemeente Aalten wordt deze serie van bijzondere ontmoetingen mogelijk gemaakt. Een keur aan onderwerpen komt aan de orde zoals: het verzetsleven (LKP) van Cornelis Ruizendaal waarbij kleinzoon Paul Westmeijer vertelt over zijn publicatie ‘Zwarte Kees‘. Dat doet ook kleinzoon Jan Wikkerink met zijn boek ‘Dale 39’ waarin hij de onderduik bij zijn grootouders Wiggers beschrijft. Ook is er aandacht voor de Joodse onderduik van Varsseveld met het onderzoek van John Breukelaar, en de onderduik in Winterswijk. In het voorjaar van 2022 staan ‘Rademakersbroek’ en de resultaten van het onderzoek ‘Geef de namen een gezicht’ centraal. Ingegaan wordt op de expositie die wordt voorbereid (2 maart 2022 opening) over massaexecutie van 46 mannen bij Rademakersbroek, op de grens van Varsseveld en Aalten en het verhaal van de Bark dat daaraan voorafging.

Gerda Brethouwer

Gerda Brethouwer

Directeur Nationaal Onderduikmuseum

Gerda Brethouwer (Aalten, 1956) is directeur van het Nationaal Onderduikmuseum en kwartiermaker ’75 jaar vrijheid Achterhoek en grensstreek’. Ze groeide op in de buurtschap Barlo, gemeente Aalten en studeerde kunstgeschiedenis en bouwkunst aan de Universiteit van Utrecht.

Wanneer?

Datum:
17 juni 2021 t/m 31 december 2023
Tijd:
00:00 - 23:59
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken