Laden Evenementen

Leesclub (online): De fundamenten – Ramsey Nasr

  • Dit event is voorbij.

In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de tiende leesclub op donderdagavond 3 juni staat het boek ‘De fundamenten’ van dichter, essayist en acteur Ramsey Nasr op het programma. Nasr houdt ons een spiegel voor: onze manier van leven heeft logischerwijs tot deze pandemie geleid. De oplossing? We moeten ons leven veranderen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De fundamenten - Ramsey Nasr

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast.

In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.

De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr

Dichter, schrijver, essayist, acteur, toneelspeler, regisseur, librettist

Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst, een bundel met de maatschappelijk geëngageerde gedichten die Nasr tot dat moment in zijn functie van Dichter des Vaderlands schreef, aangevuld met enkele polemische teksten. Voor deze bundel ontving hij op 10 mei 2012 de E. du Perronprijs 2011.

Praktische informatie

De leesclub vindt vanwege de lockdown online via Zoom plaats. Na aanmelding ontvangt men per e-mail een bevestiging en uiterlijk een dag voor aanvang een link naar Zoom. Aan de deelnemers wordt gevraagd thema’s en passages te noteren die zij willen bespreken en deze in te brengen in de leesclub. Iedere leesclub fungeert een andere deelnemer als gespreksleider. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers in de leesclub. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
3 juni 2021
Tijd:
19:30 - 21:30
Entree:
Gratis maar een vrije gift wordt zeer gewaardeerd
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken