Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up (online): Wonen buiten de box

We kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar praten we met elkaar over in de online Tegenlicht Meet Up met diverse interessante gasten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bovenaanzicht Minitopia 2020 - foto Rens van Boxmeer

Wonen buiten de box

Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? In de Tegenlicht-uitzending ‘Wonen buiten de box’ wordt Nederland doorkruist op zoek naar inspirerende oplossingen voor nu en voor het wonen van de toekomst. Er wordt een optimistische voorhoede gepresenteerd van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren? Zijn er andere wegen?

Zelfbouw en prefab

Is leegstand misschien de sleutel tot de oplossing? Tegenlicht belicht diverse zelfbouwers die aan de slag gaan met open source Wiki Houses, zelfbouw op vervuilde grond en kluswoningen in leegstaande kantoorpanden. Voor veel jonge mensen is dit de enige manier om een woning te kunnen betalen. Maar de uitzending zoomt ook in op kant en klare (prefab)-woonwijken in Noord-Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wikihouse Almere - Foto Rik Meier

Hoe zijn we hier beland?

In het eerste deel van de avond vragen we ons af hoe we in deze woningnood zijn beland. Samen met hoogleraar Gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw kijken we naar de macro-problematiek. Volgens de Zeeuw kan het probleem niet worden opgelost zonder een sturende rol van de landelijke overheid. Voor de problematiek in de Achterhoek specifiek en nieuwe woningbouwontwikkelingen, zoals Uut Huuskes en het Krasse Knarrenhof, praten we met wethouder Ted Kok van de Gemeente Aalten. Hij is tevens lid van de Achterhoek Board en daar verantwoordelijk voor woningbouw.

Achterhoekse woonpioniers

In het tweede deel van de avond kijken we naar concrete oplossingen in de Achterhoek. We praten met o.a. een ontwerper van huizen volgens de filosofie van de Donut Economie en met Katja van der Valk van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap die het collectieve wonen als onderdeel van de oplossing ziet, in de vorm van woongroepen. Maar ook over de grenzen van creatieve oplossingen weet ze veel te vertellen. Tot slot wordt gekeken naar de mogelijkheden van grootschalige prefab-woningbouw door Achterhoekse bedrijven.

Nabeschouwing & excursies

De Koppelkerk constateert een grote belangstelling bij burgers voor het onderwerp wonen en wil graag in aansluiting van de Meet Up één of meerdere excursies organiseren naar de verschillende genoemde woonvormen. 

De gasten voor vanavond zijn:

Friso de Zeeuw

Friso de Zeeuw

Hoogleraar Gebiedsontwikkeling

Katja van der Valk

Katja van der Valk

Building Community

Frans Erik Terpstra

Frans Erik Terpstra

Wonen volgens de Donut Economie

Ted Kok

Ted Kok

Wethouder Ruimtelijke Ordening, Gemeente Aalten

Wanneer?

Datum:
7 mei 2021 t/m 7 mei 2022
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken