Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up (online): Wonen buiten de box

We kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar praten we met elkaar over in de online Tegenlicht Meet Up met diverse interessante gasten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bovenaanzicht Minitopia 2020 - foto Rens van Boxmeer

Wonen buiten de box

Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? In de Tegenlicht-uitzending ‘Wonen buiten de box’ wordt Nederland doorkruist op zoek naar inspirerende oplossingen voor nu en voor het wonen van de toekomst. Er wordt een optimistische voorhoede gepresenteerd van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren? Zijn er andere wegen?

Zelfbouw en prefab

Is leegstand misschien de sleutel tot de oplossing? Tegenlicht belicht diverse zelfbouwers die aan de slag gaan met open source Wiki Houses, zelfbouw op vervuilde grond en kluswoningen in leegstaande kantoorpanden. Voor veel jonge mensen is dit de enige manier om een woning te kunnen betalen. Maar de uitzending zoomt ook in op kant en klare (prefab)-woonwijken in Noord-Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wikihouse Almere - Foto Rik Meier

Hoe zijn we hier beland?

In het eerste deel van de avond vragen we ons af hoe we in deze woningnood zijn beland. Samen met hoogleraar Gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw kijken we naar de macro-problematiek. Volgens de Zeeuw kan het probleem niet worden opgelost zonder een sturende rol van de landelijke overheid. Voor de problematiek in de Achterhoek specifiek en nieuwe woningbouwontwikkelingen, zoals Uut Huuskes en het Krasse Knarrenhof, praten we met wethouder Ted Kok van de Gemeente Aalten. Hij is tevens lid van de Achterhoek Board en daar verantwoordelijk voor woningbouw.

Achterhoekse woonpioniers

In het tweede deel van de avond kijken we naar concrete oplossingen in de Achterhoek. We praten met o.a. een ontwerper van huizen volgens de filosofie van de Donut Economie en met Katja van der Valk van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap die het collectieve wonen als onderdeel van de oplossing ziet, in de vorm van woongroepen. Maar ook over de grenzen van creatieve oplossingen weet ze veel te vertellen. Tot slot wordt gekeken naar de mogelijkheden van grootschalige prefab-woningbouw door Achterhoekse bedrijven.

Geen makkelijke oplossingen voor de wooncrisis

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Dilemma’s te over bij “Amazon zij met ons”

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Levendige discussie over de donut economie

Aanwezige deskundigen De werkgroep Tegenlicht Meet Up slaagde er weer in om een drietal gasten naar Bredevoort te halen die in hun werk te maken hebben met duurzaamheid. Zij zwengelden elk vanuit hun deskundigheid en ervaring de discussie met de zaal aan. Daarbij...

Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag

De maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort stond vrijdag 1 december in het teken van de media. Aan de hand van de uitzending “Een kwestie van vertrouwen” werd gediscussieerd over de toekomst van de lokale regionale media.

Tegenlicht : Hoe voeden we 9 miljard monden?

Dat is de centrale vraag in de Tegenlicht-uitzending “Boer zoekt voedselflat”. Die uitzending was basis van een meet-up op vrijdagavond 16 juni in de Koppelkerk te Bredevoort. Er waren drie spraakzame en deskundige gasten. André Wikkerink, geboren in ’t...

Meet Up over Groene Dromen: interessante, direct toepasbare ideeën

Vrijdagavond 12 mei organiseerde de vrijplaats voor kunst en cultuur ‘de Koppelkerk’ in Bredevoort een Tegenlicht Meet Up: Groene Dromen.

De gasten voor vanavond zijn:

Friso de Zeeuw

Friso de Zeeuw

Hoogleraar Gebiedsontwikkeling

Katja van der Valk

Katja van der Valk

Building Community

Frans Erik Terpstra

Frans Erik Terpstra

Wonen volgens de Donut Economie

Ted Kok

Ted Kok

Wethouder Ruimtelijke Ordening, Gemeente Aalten

Wanneer?

Datum:
7 mei 2021 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken