Literair café: Désanne van Brederode

In de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort is op vrijdag 30 april filosoof, schrijver en – sinds kort – dichter Désanne van Brederode te gast. Ze is een veelgevraagd spreker op het gebied van zingeving en werd bij het grote publiek bekend door haar columns in het tv-programma Buitenhof.

Désanne van Brederode

Debuut als dichter

Poëzie is haar met de paplepel ingegoten: op de Vrije School begonnen ze zelfs de wiskundelessen met een gedicht. Toch verscheen haar eerste dichtbundel ‘Verzonnen grond’ pas in 2018 na het schrijven van een zevental goed ontvangen romans en diverse essays en beschouwingen. 25 jaar na haar romandebuut ‘Ave verum corpus’ in 1994.

Verzonnen grond

De gedichten van Désanne van Brederode hebben vaak – niet zo verwonderlijk voor een filosoof – een denkende inslag. Naast de natuur en de seizoenen, is afscheid nemen en alleen de weg vervolgen een belangrijk thema in haar bundel. ‘Verzonnen grond’ lijkt een spiegel van waar de dichter op dat moment staat, met twijfels, overwegingen, meningen en intenties. Met een nog onbevangen manier van poëzie schrijven.

Désanne van Brederode 1

Dichten is gaan

Dichten is gaan. De wandeling herhalen.
Voor waar houden wat waargenomen werd.
Er licht aan toevoegen, de wind tot liggen dwingen.
Het is: nog beter zoeken, tot bekende wegen
steeds minder wennen – je je vreemder waant
dan toen. Nog vreemder. En tijdstip, dag
en het seizoen zich van betekenis ontdoen
voor je die geven kunt. De stomste dingen
zich weigeren te houden aan hun stilte
en nu pas munt slaan uit je open blik. Het is
zo ik-loos mogelijk verdwalen en verdwijnen
in wat je niet gezien hebt toen je eerder ging.
Je voetstappen weerklinken als de zijne,
tot lopen nauwelijks meer lijkt op herinnering
aan lopen. Daar, in dat wijde park, met hem.
Je houdt vrijwillig passen in, blijft hopen
dat je mag stilstaan in de trilling in zijn stem.

Nieuw werk

Naast gedichten uit ‘Verzonnen grond’ treedt Van Brederode ook op met nieuw, ongepubliceerd werk. Midden in de coronapandemie startte ze met haar crowdfund-actie ‘Zonder afstand’ om nieuwe poëzie het levenslicht te kunnen laten zien door mensen een digitaal abonnement op haar gedichten aan te bieden: “Omdat ik bij mijn uitgeverij maximaal één boek per jaar mag publiceren (dat is marketingtechnisch het beste) en er nog een paar boeken op de rol staan, duurt het nog een tijd voordat ik weer iets met mijn poëzie kan doen… Maar ik kan niet zomaar pauzeren: de gedichten willen de wereld in, naar jou!”

30 april 2021
Zaal open: