Laden Evenementen

Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan

  • Dit event is voorbij.

Vanaf maandag 19 april 2021 start de Koppelkerk, in samenwerking met Villa Mondriaan, een vijfdelige cursus kunstgeschiedenis. Kunsthistorica Maria Driessen geeft vijf kunstcolleges vanuit de Koppelkerk. Eerder verzorgde zij kunstgeschiedeniscursussen in Villa Mondriaan, maar die kunnen door de corona-maatregelen daar niet langer plaatsvinden. Vanwege de lockdown vinden de colleges plaats via livestream.

Turner - Moonlight, A Study at Millbank

Zon en maan in de kunst

Maria Driessen heeft voor deze cursus van vijf colleges op maandagavond gekozen voor het thema ‘zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Mensen zijn al eeuwen gefascineerd door de beide hemellichamen. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.

In de kunstcolleges kijkt Maria met de deelnemers naar de plaats die de zon en de maan vanaf de oude tijden innemen in de beleving van mensen en hoe dat zijn weerslag krijgt in beeldende kunst, fotografie en vormgeving. Het is een reis door de tijd, beginnend bij de prehistorie en eindigend in de huidige tijd. Kunstenaars die aan bod komen zijn o.a. Jeroen Bosch, Claude Lorrain, Albert Cuyp, Wiliam Turner, Jan Sluijters, Paul Delvaux en Andy Warhol.

Wanneer?

Datum:
19 april 2021 t/m 31 december 2023
Entree:
€ 80 voor 5 online colleges
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken