Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up (online): Het nieuwe protesteren

Boerenprotesten, klimaatstakers, Kick Out Zwarte Piet en de Capitoolbestorming: protesten lijken vandaag de dag alomtegenwoordig. Hoe moeten we dit duiden? Wat is de rol van protest in onze maatschappij? En wat is ons beeld van een actievoerder? In de online Meet Up Bredevoort op vrijdag 12 maart 2021 vanuit de Koppelkerk spraken we met interessante gasten over het thema, zoals historicus James Kennedy.

 

Sunny Bergman op het Museumplein 2020 (foto Raymond van Mil)

Occupy en Arabische lente

Tenten bij het Beursgebouw in Amsterdam en op Wall Street: in 2011 werden verschillende plekken in de westerse wereld bezet door leden van Occupy. Het moest een grote mondiale beweging worden, een blijvend verzet tegen de almacht van grote financiële instellingen en kredietverstrekkers. Maar na een paar jaar stierf de stuurloze beweging een vroegtijdige dood. Ook in het Midden-Oosten smoorde de Arabische Lente in bloed en resulteerde – op Tunesië na – zelfs in meer autocratie en onderdrukking.

Gele hesjes, Greta en Farmers Defence Force

Daarna bleef het wat stilletjes aan het protestfront. Tot de gele hesjes opstonden in 2018. Het jaar erna zagen we plotseling overal ter wereld demonstraties de kop opsteken: Hongkong, Libanon, Catalonië, Irak, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook Nederland ging ‘voor de bijl’ met klimaatmarsen en grootschalige acties van boze boeren.

In gesprek met James Kennedy en Maarten van de Donk

Naar aanleiding van de VPRO-documentaire ‘Oproerkraaiers’ van Sunny Bergman gaan we in de online Meet Up Bredevoort op zoek naar de onderliggende redenen van de vele protesten, bevragen we ons beeld van actievoerders (oproerkraaier of voorvechter van maatschappelijke verandering?) en kijken we welke rol sociale media spelen in het protest anno 2021. Er schuiven interessante gasten aan in het gesprek: historicus en publicist James Kennedy, Peter de Vos (ervaren actievoerder) en Maarten van de Donk van Radar Advies, die gespecialiseerd is in jeugd en radicalisering.

De gasten voor vanavond zijn:

Maarten van de Donk

Maarten van de Donk

Radar Advies

James Kennedy

James Kennedy

Historicus

Peter de Vos

Peter de Vos

Ervaren actievoerder

Wanneer?

Datum:
12 maart 2021 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken