Expositie: Zonder verbeelding is er niets

Meer dan tien jaar lang werkte hij aan een indrukwekkende serie collages: onder het motto ‘Zonder verbeelding is er niets’ schiep Henk Visser (1953-2019) een bijzondere, vervreemdende serie werken. Droombeelden uit het nieuwe verleden die met (digitale) schaar en lijm aan elkaar werden geplakt.

Zonder verbeelding is er niets - Henk Visser

Henk Visser

Henk Visser (Den Haag 1952 – Bredevoort 2019) studeerde in 1987 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Met zijn werk doorliep hij abstracte en realistische periodes, maar geen van deze fases raakten naar zijn idee de essentie van dat wat ‘gezegd’ moest worden. In de laatste tien jaar van zijn leven vielen de puzzelstukjes op zijn plaats en kon Visser komen tot het boeiende oeuvre dat nu tentoongesteld wordt. Vissers surreële wereld wordt bevolkt door heel gewone mensen, mensen die leven tussen de gedroomde droom en de rauwe werkelijkheid. Hij beheerste de kwaliteiten van de nieuwste, digitale druktechnieken als geen ander. Hij betovert de toeschouwer met zijn werk als in een droom.

“Hoe nauwkeuriger we kijken, hoe onbekender en raadselachtiger de werkelijkheid blijkt te zijn. En het is heel prettig dat niet alles bekend is, want het laat ruimte om te raden en te speculeren en er is een vrijplaats om zelf te denken en te fantaseren. Je zult je verbeelding aan moeten zetten om een beeld te maken van die delen van de werkelijkheid die we nog niet kennen. En die delen zijn veel groter dan de aanname dat er werkelijkheid en waarheid is, doet vermoeden. Het komt voor dat mensen denken dat we bijna alles van de werkelijkheid weten en we onze blik moeten richten op de kosmos. Niets is minder waar.”

Henk Visser

Rondleidingen

Elke vrijdag, zaterdag en zondag biedt de Koppelkerk om 14.00 en 15.00 uur een uitgebreide rondleiding aan door de expositie. Reserveren is noodzakelijk.

“De werkelijkheid blijkt een raadsel en ons zelfbewustzijn vormt het mysterie.”

5 maart 2021 t/m 11 april 2021
Openingstijden: