Laden Evenementen

Evenement (online): Politiek Café

  • Dit event is voorbij.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdagavond 5 maart een Politiek Café. Moderator Jan Bart Wilschut gaat in gesprek met vijf landelijke partijen over drie prangende thema’s: klimaat, de groeiende kloof tussen arm en rijk en het coronavirus. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Bart Wilschut

Jan Bart Wilschut (politicoloog en oud-directeur van Regio Achterhoek) gingen op vrijdag 5 maart 2021 in gesprek met Lisa Westerveld (GroenLinks), Derk Boswijk (CDA), Erik Haverkort (VVD), Loes ten Dolle (D66) en Tobias Holtman (ChristenUnie) over de naderende Tweede Kamer-verkiezingen. Alle sprekers zijn verkiesbaar en komen uit de provincie. Twee van hen zijn al kamerlid. Het gesprek vond plaats in de Koppelkerk zonder publiek. Via livestream kon men de avond thuis volgen en vragen stellen.

Klimaat

Het eerste thema van de avond is het klimaat. In 2015 kwamen wereldleiders van over de hele wereld samen in Parijs. Daar maakten zij historische afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Op regionaal niveau is in de Achterhoek de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De plannen kunnen rekenen op verzet van inwoners. Hoe moeten we de ambitieuze klimaatdoelen halen? Is burgerparticipatie hierbij niet een noodzaak voor een groter maatschappelijk draagvlak?

Kloof tussen arm en rijk

Het tweede gespreksthema van de avond is inkomensongelijkheid. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Hoewel onze economie groeit, is het overgrote deel van de lonen niet meegegroeid. De gedachte dat economische groei vanzelf zou leiden tot een welvaartsstijging voor iedereen blijkt niet langer houdbaar. Een steeds grotere groep beschikt over te weinig middelen om financieel onafhankelijk te zijn. Met diverse toeslagen zijn zij afhankelijk van de overheid om rond te komen. Salarissen van topmannen groeiden tegelijkertijd echter exponentieel. Als een steeds groter wordende groep niet mee kan doen ontstaat er onrust. Hoe komen we tot een eerlijkere verdeling van onze welvaart, waarbij iedereen profiteert

Lessen van het coronavirus

Het laatste onderwerp van gesprek is het coronavirus, dat wereldwijd voor een catastrofe zorgt: zowel voor onze gezondheid, als voor onze economie. De bestrijding van het virus is op dit moment sterk gericht op de korte termijn. Velen roepen op om – naast de korte termijn – ook de onderliggende problemen aan te pakken. Ons neoliberale systeem zou volgens velen de voedingsbodem hebben gecreëerd waarin virussen makkelijk om zich heen kunnen grijpen. Welke onderliggende, structurele problemen legt het coronavirus volgens de partijen bloot? En wat gaan zij daar persoonlijk aan doen in Den Haag?

De gasten voor vanavond zijn:

Lisa Westerveld

Lisa Westerveld

Groen Links

Erik Haverkort

Erik Haverkort

VVD

Loes ten Dolle

Loes ten Dolle

D66

Derk Boswijk

Derk Boswijk

CDA

Tobias Holtman

Tobias Holtman

ChristenUnie

Wanneer?

Datum:
5 maart 2021 t/m 5 maart 2022
Tijd:
00:00 - 23:59
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken