Laden Evenementen

Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 7 – Diversiteit is niet zwart-wit

In de online VPRO Tegenlicht Meet Up stond op vrijdag 20 november racisme en discriminatie centraal, vanuit diversiteit en gelijke behandeling. Kathleen Ferrier praat als internationaal voorvechter voor gelijkheid mee tijdens deze discussieavond. 

Diversiteit is een realiteit die soms schuurt in de samenleving. Waar de één een kleurrijke, diverse samenleving vanzelfsprekend vindt, legt een ander het accent op eigen tradities en cultuur. Soms bekijken we dan mensen met een andere afkomst, seksuele voorkeur, geslacht of religie onbewust anders. Ook de verdeling van vrouwen en mannen op topposities is een terugkerend thema, net als homofiele docenten of predikanten en mensen met een migratieachtergrond op zulke posities. Los van het benoemen van vooroordelen als discriminatie of racisme, brengt ieder debat over gelijkheid emoties met zich mee.

In de VPRO Tegenlichtuitzending ‘De post-racistische planeet’ van 4 oktober 2020, wordt het bereiken van een ideaalbeeld van vanzelfsprekende gelijkwaardigheid in een diverse wereld belicht van verschillende kanten. De vraag die daarbij centraal staat, is: “Is gelijkheid voor iedereen een utopie?” De uitzending kijkt onder anderen mee in het gezin van programmamaker Ikenna Azuike, samen met zijn vrouw Mette in de opvoeding van hun kinderen worstelt met het wel of niet bespreekbaar maken van racisme.

De uitzending kijkt op individueel niveau naar wat discriminatie met een mens doet. Belangrijk is ook wat het doet voor omstanders, die niet zelf onderdeel zijn van uitsluiting of beoordeling, omdat ze tot een normgroep behoren. 

In de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk gaat moderator Jan Wijbrans in gesprek met verschillende gasten over hoe in Nederland of de Achterhoek over racisme wordt gedacht en waar men tegenaan loopt en wat we hier kunnen doen om diversiteit te omarmen. Of discrimineert de Achterhoeker helemaal niet?

De gasten

Kathleen Ferrier is de dochter van Johan Ferrier – de eerste president van Suriname na de onafhankelijkheid Als Tweede Kamerlid namens de CDA werkte Kathleen Ferrier aan haar doelstelling om gelijkheid te realiseren voor iedereen, ook kansengelijkheid. Zij is daarnaast een regelmatig vertegenwoordiger over migratie voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties. Nu doceert zij Spaans-Amerikaanse taal en cultuur en Gender en politiek. Daarnaast geeft zij gastlessen aan de University for Women in Bangladesh en is ze ambassadeur voor de Mekong Club, die vecht tegen de georganiseerde moderne slavernij.

De overige gasten zijn Antony Mucheru, een Achterhoeker die werkt als leerlingbegeleider installatietechniek bij IW Achterhoek Rivierenland en samen met zijn vrouw en kinderen vormt hij een mutlicultureel gezin. Naïma el Moussati is bestuurder bij de FNV – sector uitkeringsgerechtigden. Als moeder en bestuurder vertelt zij over discriminatie op de werkvloer en ook hoe zij haar kinderen opvoedt en welke keuzes zij maakt in bewustwording en omgaan met discriminatie.

De gasten voor vanavond zijn:

 Naima el Moussati

Naima el Moussati

FNV Bestuurder Regio Oost

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier

voormalig Tweede Kamerlid CDA en internationaal voorvechter voor gelijkheid

Foto Verhoef Leusden
Antony Mucheru

Antony Mucheru

IW Achterhoek Rivierenland

Wanneer?

Datum:
20 november 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken