Laden Evenementen

Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 5 – Energietransitie

  • Dit event is voorbij.

Op vrijdagavond 11 september verzorgde de Koppelkerk in Bredevoort opnieuw online een VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de reeks ‘De Maatschappij van Morgen.’ Deze keer stond Energietransitie centraal. 

Wat toen onmogelijk leek, is er nu al

De aflevering die centraal staat, is een aflevering uit de oude doos; ‘Het land van zonnestroom en windenergie,’ een aflevering van 18 februari 2010. Op het eerste oog lijkt het een te oude aflevering, maar juist een terugblik naar de thema’s, technologieën en maatschappelijke opinie, die niet realiseerbaar leken en nu wel gerealiseerd zijn, biedt een kans om ook in de discussie over het nu en de toekomst te kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Destijds leek het immers niet mogelijk om op die manier energie op te wekken en nu staan er op heel veel plaatsen al zonneparken en windturbines en wordt energie grootschalig opgewekt.

Het onmogelijke is in die 10 jaar mogelijk gebleken. Het is daarmee een hele relevante uitzending om terug te kijken in die recente geschiedenis en daarna het gesprek aan te gaan met de technologieën en drempels van nu. Kunnen we lessen trekken uit de scepsis van de jaren ‘10 om het Akkoord van Parijs in Nederland toch te halen voor 2050 of misschien zelfs eerder?

Gasten blikken vooruit naar de toekomst en staan stil bij het nu

Zoals gebruikelijk, heeft het team van vrijwilligers van de Meet Up-groep van de Koppelkerk weer interessante gasten weten vast te leggen voor de VPRO Tegenlicht Meet Up.

Frank Duenk is projectmanager RES Achterhoek voor de Achterhoekse gemeenten. Hij kan vanuit de terugblik naar 10 jaar geleden goed aangeven hoe het proces rondom de RES verloopt en welke belangrijke stappen in de komende tijd genomen gaan worden.

Thijs de la Court. Hij was 8 jaar wethouder voor GroenLinks in de gemeente Lochem. Hij was algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord en is nu als medewerker van Klimaatverbond Nederland, werkzaam op het gebied van onder andere interne CO2 beprijzing.

Jacquo Harbers, manager ontwikkeling bij de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM).

Daarnaast is Thijs Huls , vertegenwoordige van JongRES Achterhoek aanwezig en zal op onderdelen vanuit jongerenoogpunt bijdragen aan het gesprek.

De gasten voor vanavond zijn:

Frank Duenk

Frank Duenk

Regionale Energie Strategie (RES) Achterhoek

Thijs de la Court

Thijs de la Court

Gelders Energie Akkoord

Thijs Huls

Thijs Huls

JongRES Achterhoek

Jacquo Harbers

Jacquo Harbers

AGEM

Wanneer?

Datum:
11 september 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken