Laden Evenementen

Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 3 – Op weg naar een democratie mét de burger

In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk in Bredevoort de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. De kloof tussen burger en politiek lijkt met de dag te groeien. Wat is nodig voor een democratie waarin burgers zich meer vertegenwoordigd en gehoord voelen? In de online discussieavond spraken we vrijdag 17 juli 2020 over het onderwerp aan de hand van de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Na de democratie’.

Massaal gaan boeren en burgers de straat op om te protesteren tegen overheidsbeleid waarin zij zich niet gehoord voelen. Steeds vaker klinkt in het maatschappelijke debat dat de democratie uitgehold is geraakt. Het wantrouwen van de burger tegenover de politiek groeit. Politici lijken meer gericht op de volgende verkiezingen dan dat zij een visie hebben voor de lange termijn.

Behoeft onze democratie hervorming? Heeft partijpolitiek haar beste tijd gehad? Hoe kan de burger zijn stem wél geldend maken, zijn inzichten meegeven, het pad van de maatschappij mee bepalen? Maar ook: krijgen we nog dingen voor elkaar als er continu overlegd moet worden met burgers? En werkt burgerparticipatie ook als het gaat om impopulaire lange termijn-maatregelen, zoals windmolens in het mooie Achterhoekse landschap?

Naar aanleiding van de Tegenlicht-documentaire ‘Na de democratie’ gaan we in gesprek over de oorzaken van het probleem en over wenkende toekomstperspectieven. In binnen- en buitenland worden steeds vaker burgerraden geformeerd waarin urgente, maatschappelijke kwesties worden besproken. Onlangs maakte de Franse president Macron bekend vrijwel alle aanbevelingen van een nieuw Frans burgerberaad over verregaande maatregelen en investeringen voor duurzaam beleid over te nemen. Dichterbij huis experimenteerde oud-burgemeester Hans Alberse met burgerraden in de gemeente Oude IJsselstreek.

Te gast in de online meet up zijn Eva Rovers, auteur van o.a. ‘Nu het nog kan’ en ‘Ik kom in opstand, dus wij zijn’, en Joop Hofman die met de Rode Wouw participatie vanuit het gewone en alledaagse leven van mensen stimuleert. We gaan in gesprek over democratische vernieuwing en samen op zoek naar een democratie waarin de burger zich wél betrokken voelt.

 

Presentatie van Joop Hofman

Download en bekijk hier de presentatie van Joop Hofman.

Website van Eva Rovers

De gasten voor vanavond waren

Eva Rovers

Eva Rovers

Auteur

Joop Hofman

Joop Hofman

Medeoprichter Rode Wouw

Wanneer?

Datum:
17 juli 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken