Laden Evenementen

Terugkijken: Cursus Geologie van de Alpen

  • Dit event is voorbij.

Dit jaar kunnen we niet op vakantie naar de Alpen. Maar tijdens de coronacrisis brengt de Koppelkerk de Alpen naar u toe. In een vierdelige online collegereeks neemt hoogleraar geologie Jan Wijbrans (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden) u mee naar de Alpen. In vier colleges leert u over de verschillende aspecten van het ontstaan van de Alpen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Prof. dr. Jan Wijbrans - Geologie van de Alpen

Zijn de Alpen een gewoon gebergte?

Voor veel Nederlanders zijn de Alpen het gebergte waar ze het eerst mee in aanraking komen en daarom het beste kennen. Maar hoe komt het nu dat de bergen wanneer je vanuit Nederland de Franse, Zwitserse of Oostenrijkse Alpen binnenrijdt schijnbaar plotseling meteen zo hoog zijn? Zijn de Alpen een typisch voorbeeld van een gebergte, of juist niet? Waar liggen de Alpen nu precies? Passen de Alpen in de plaat-tektonische theorie? Horen de Apennijnen nu wel of niet bij de Alpen?

Geologie van de Alpen

In de collegereeks Geologie van de Alpen gaan we op deze en andere vragen in. Als u vragen hebt, dan kunnen we ook daarop ingaan. Tijdens de cursus bekijken we onder anderen dwarsdoorsneden in het westen in de Frans-Italiaanse Alpen, in het centrale deel van de Zwitserse en Italiaanse Alpen, en uiteindelijk hoe de Oostenrijkse Alpen precies in elkaar zitten. Soms zijn de nieuwe inzichten van wetenschappers over de Alpen heel verrassend.

 

Geologie van de Alpen deel 1

Kijk hier deel 1 terug van de vierdelige cursus Geologie van de Alpen.

Geologie van de Alpen deel 2

Kijk hier deel 2 terug van de vierdelige cursus Geologie van de Alpen.

Geologie van de Alpen deel 3

Kijk hier deel 3 terug van de vierdelige cursus Geologie van de Alpen.

Geologie van de Alpen deel 4

Kijk hier deel 4 terug van de vierdelige cursus Geologie van de Alpen.

Wanneer?

Datum:
9 juli 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
€ 15 per college
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken