Cursus: Geologie van de Alpen (online)

Dit jaar kunnen we niet op vakantie naar de Alpen. Maar tijdens de coronacrisis brengt de Koppelkerk de Alpen naar u toe. In een vierdelige online collegereeks neemt hoogleraar geologie Jan Wijbrans (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden) u mee naar de Alpen. In vier colleges leert u over de verschillende aspecten van het ontstaan van de Alpen. Het eerste college start op donderdagavond 9 juli.

Prof. dr. Jan Wijbrans - Geologie van de Alpen

Zijn de Alpen een gewoon gebergte?

Voor veel Nederlanders zijn de Alpen het gebergte waar ze het eerst mee in aanraking komen en daarom het beste kennen. Maar hoe komt het nu dat de bergen wanneer je vanuit Nederland de Franse, Zwitserse of Oostenrijkse Alpen binnenrijdt schijnbaar plotseling meteen zo hoog zijn? Zijn de Alpen een typisch voorbeeld van een gebergte, of juist niet? Waar liggen de Alpen nu precies? Passen de Alpen in de plaat-tektonische theorie? Horen de Apennijnen nu wel of niet bij de Alpen?

Geologie van de Alpen

In de collegereeks Geologie van de Alpen gaan we op deze en andere vragen in. Als u vragen hebt, dan kunnen we ook daarop ingaan. Tijdens de cursus bekijken we onder anderen dwarsdoorsneden in het westen in de Frans-Italiaanse Alpen, in het centrale deel van de Zwitserse en Italiaanse Alpen, en uiteindelijk hoe de Oostenrijkse Alpen precies in elkaar zitten. Soms zijn de nieuwe inzichten van wetenschappers over de Alpen heel verrassend.

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Hoe werkt het?

De online geologiecursus is te volgen via de Koppelkerk Online website. Hier krijgt u na volledige aanmelding een persoonlijke link van toegestuurd. Voor mensen die niet zo ervaren zijn met online cursussen biedt de Koppelkerk hulp. Een half uur voorafgaand aan het eerste college wordt u wegwijs gemaakt in de digitale omgeving. Deelnemers aan de colleges zijn niet zichtbaar in beeld – dat is alleen de spreker – maar kunnen wel vragen stellen tijdens het college. De cursisten krijgen na ieder college, indien gewenst, de presentatie (in pdf) en extra verdiepingsmateriaal toegestuurd. Ook kunnen liefhebbers eventueel twee naslagboeken aanschaffen, maar dit is niet verplicht.

9 juli 2020 t/m 30 juli 2020

Online event.