Laden Evenementen

Leesclub (online): Alleen de bergen zijn mijn vrienden

  • Dit event is voorbij.

Tijdens de coronacrisis biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de leesclub op woensdag 24 juni staat ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ centraal van de Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani die zes jaar vastzat in een Australische ‘asielgevangenis’ op het eiland Manus.

Tekst gaat verder onder de foto.

'Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ - Behrouz Boochani

Op zijn naar binnen gesmokkelde mobieltje schreef Boochani over het uitzichtloze leven in het vluchtelingenkamp. Via WhatsApp bereikten de teksten zijn uitgever. Behrouz Boochani won er de grootste literaire prijs van Australië mee en sindsdien zit de wereldpers achter hem aan. Intussen zat hij nog steeds vast op het afgelegen eiland Manus. ‘Volkomen surrealistisch.’

Het land dat hem de hoogste literaire onderscheiding toekende, is hetzelfde land dat hem als ongewenste vreemdeling opsloot. Boochani (1983) zat sinds augustus 2013 vast op het eiland Manus. In deze uithoek van Papoea-Nieuw-Guinea plaatst de Australische regering asielzoekers in detentiecentra om te voorkomen dat ze Australië bereiken. De VN en mensenrechtenorganisaties leveren al jaren kritiek op het beleid en de deplorabele omstandigheden in de kampen.

‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ is een getuigenis. Een even snoeihard als poëtisch ooggetuigenverslag. Een aanklacht. Een aangrijpend relaas van jarenlange opsluiting en ballingschap.

‘Pijn slaat van twee kanten toe, raakt me van verschillende kanten, maar allebei met hetzelfde doel: mijn overgave – om mijn spieren te doen verslappen en me te dwingen de dood toe te laten.’

Behrouz Boochani

Zijn we in deze coronatijd waarin onze vrijheid deels is ingeperkt beter in staat ons te verplaatsen in het lot van de vluchteling? Wat hield Boochani al die jaren in gevangenschap op de been? Welke rol speelde het schrijven daarbij?

Er is ruimte voor 12 lezers in de online leesclub. Je ziet en praat met elkaar via videoverbinding. Je wordt ter voorbereiding van de leesclub gevraagd om passages te markeren waarover je van gedachten wil wisselen. Sylvia Heijnen, codirecteur van de Koppelkerk, zal het gesprek leiden.

 

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
24 juni 2020
Tijd:
19:30 - 21:30
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken