Laden Evenementen

Leesclub (online): De meeste mensen deugen (online)

  • Dit event is voorbij.

In tijden van quarantaine biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de tweede leesclub op woensdag 20 mei staat ‘De meeste mensen deugen’ van historicus en journalist Rutger Bregman op het programma.

Tekst gaat verder onder de foto.

de meeste mensen deugen - Rutger Bregman

Haal maatschappelijke orde, structuur en veiligheid weg en wat blijft erover van de mens? Dan toont de mens zijn ware gezicht: van nature is hij egoïstisch, agressief en paniekerig. Dat is in ieder geval het mensbeeld dat het nieuws, het christendom, filosofen en wetenschappers ons sinds mensenheugenis voorspiegelen.

Kijken we in het dagelijks leven om ons heen of kijken we specifiek naar crisissituaties dan zien we iets heel anders, stelt historicus Rutger Bregman: dan zien we vooral een mens die begaan is met zijn medemens en een helpende hand reikt. ‘Juist als de bommen uit de lucht vallen of de dijken breken, komt het beste in ons naar boven.’

Wat als het waar is dat de mens van nature deugt?

In het boek ‘De meeste mensen deugen’ presenteert Rutger Bregman het ene evolutionaire, psychologische en geschiedkundige bewijs na het andere dat de mens van nature helemaal geen asociale, egoïstische inborst heeft, maar spontaan geneigd is om de ander te helpen. Wat als het waar is dat de mens van nature deugt? Dan staat de wereld op z’n kop en zouden we onze democratische samenleving op een heel andere manier kunnen inrichten: op basis van medemenselijkheid en vertrouwen.

‘Juist als de bommen uit de lucht vallen of de dijken breken, komt het beste in ons naar boven.’

Rutger Bregman

Coronacrisis

Herkennen we ons in het boek van Rutger Bregman in de huidige coronacrisis? Wat zijn de lessen die we eruit kunnen trekken? Er is ruimte voor 12 lezers in de online leesclub. Je ziet en praat met elkaar via videoverbinding. Ter voorbereiding van de leesclub word je gevraagd om passages te markeren waarover je van gedachten wilt wisselen. Sylvia Heijnen, codirecteur van de Koppelkerk, zal het gesprek leiden.

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
20 mei 2020
Tijd:
19:30 - 21:30
Entree:
Gratis
 
Aanmelden

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken