Theater: Erik Krikke – ‘Operatie Geslaagd’

Zaterdag 11 april treedt Erik Krikke met zijn band 7even Bridges op in de Koppelkerk in Bredevoort met zijn theatervoorstelling ‘Operatie geslaagd’ over zijn oorlogservaringen in Afghanistan. Een rauw verhaal over de onzichtbare littekens die een oorlog achterlaat.

‘Operatie Geslaagd’

‘Operatie Geslaagd’ vertelt het verhaal van Erik Krikke, die in 2007 werd uitgezonden naar Kandahar (Afghanistan) en tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft op rauwe en openhartige wijze de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving.

Tekst gaat verder onder foto.

Operatie geslaagd. (c) Willemijn de Vries

Krikke vertelt op niet mis te verstane wijze hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot hij op het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als vader, veteraan, medicus, maar bovenal als mens vertelt hij hoe hij de strijd is aangegaan met zijn herinneringen en met zichzelf en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat.

De muzikale voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Krikke die in Nederland veel stof deed opwaaien. De muziek in de voorstelling wordt verzorgd door Krikkes band 7even Bridges. Eerder dit jaar kwamen hun single ‘Invincible’ uit, die zij voor de Nederlandse Invictus Games Team. Inmiddels heeft Defensie het als het officiële lijflied omarmd.

Erik Krikke zegt zelf over de voorstelling: “Ik ben zo dankbaar dat zoveel mensen vertellen dat mijn verhaal hen geraakt of geïnspireerd heeft of zelfs kracht heeft gegeven om door te gaan. Dat is onbeschrijflijk. Ik hoop dat wij nog veel meer mensen gaan bereiken met onze boodschap dat het oké is om te zeggen dat je niet oké bent.”

Tekst gaat verder onder de video.

Erik Krikke - 'Operatie Geslaagd' 1

De voorstelling ‘Operatie Geslaagd’ vindt plaats in het kader van het jubileumjaar 75 jaar vrijheid. Dit jaar vieren we feest, maar er is ook reden voor reflectie. Vrijheid is en was er niet vanzelf. Bij het vieren van onze vrijheid hoort ook het stilstaan bij de (blijvende) impact van een oorlogssituatie op een mens. En hoe men met die keerzijde om moet gaan in zijn verdere leven. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid regio Achterhoek.

11 april 2020
€ 19.50 aan de avondkassa