Theater: Hendrickje, Rembrants Lief

• Dit event is voorbij.
Hendrickje, Rembrants Lief 1

AFGELAST

Vanwege de risico’s omtrent het corona-virus hebben wij als organisatie helaas moeten besluiten deze voorstelling af te gelasten. We vinden het erg vervelend, want we keken er waarschijnlijk net als u erg naar uit, maar uiteindelijk geldt wat ons betreft toch: better safe than sorry.

De ontroerende voorstelling Hendrickje, Rembrandts Lief is nog eenmaal terug. Na meer dan 300 optredens zal Hermi Hartjes de laatste voorstelling spelen. Waar anders dan in de Hendrickjes geboortestad Bredevoort? Op zaterdag 28 maart brengt de theatermaakster een ode aan de Achterhoekse vrouw, te midden van de expositie ‘In de voetsporen van Rembrandt’ in de Koppelkerk.

Tekst gaat verder onder foto.

Peter Beets - foto Jurjen Donkers

Na het overlijden van haar vader, het hertrouwen van haar moeder en de ramp met de kruittoren vertrekt de 20-jarige Hendrickje vanuit het Achterhoekse garnizoensstadje Bredevoort naar Amsterdam. Ze wordt dienstmeid bij de beroemde schilder Rembrandt. Geertje Dircks, Rembrandts bedgenote is haar bazin. Als Hendrickje en Rembrandt een verhouding beginnen, moet Geertje weg. Ze wordt opgesloten in het Spinhuis te Gouda.

Hendrickje leeft nu samen met Rembrandt. In 1654 wordt Hendrickje – hoogzwanger – bestraft door de Kerkenraad. Ze leeft in hoererij. Oktober 1654 wordt hun dochtertje Cornelia geboren. Als de zaken slecht gaan, treedt Hendrickje kordaat op. Ze begint samen met Titus (Rembrandts zoon) een kunsthandel. Hendrickje overlijdt in 1663 op 38-jarige leeftijd. Ze wordt begraven in de Westerkerk te Amsterdam.

Hermi Hartjes vertelt het verhaal van Hendrickje Stoffels, de vrouw achter Rembrandt. Haar leven als dienstbode, minnares, huisvrouw en kunsthandelaar. Vanuit de duisternis een gouden lichtstraal op deze eenvoudige vrouw in het 17de eeuwse Amsterdam.

Na de pauze zal Hermi een brief voorlezen, geschreven door Cornelia van Rijn, de dochter van Hendrickje en Rembrandt. Hierin geeft Cornelia ongezouten haar mening over 350 jaar Rembrandt. Zij, de bastaarddochter laat overtuigend van zich horen.

28 maart 2020
Zaal open: