Laden Evenementen

Kunstlezing: Henk Helmantel

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Henk Helmantel heeft een bijzondere band met zijn grote voorganger Rembrandt van Rijn. Wat betekent de meesterschilder voor hem en zijn werk? Een bijzondere, persoonlijke lezing tussen de schilderijen van de expositie ‘In de voetsporen van Rembrandt

Henk Helmantel (1945) groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in het Groningse Westeremden. Al vroeg bleek zijn aanleg voor tekenen en voor zijn twaalfde jaar besloot hij kunstschilder te willen worden. Helmantel volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk Helmantel -  Kunstenaar

Helmantel

Helmantel is inmiddels een van de bekendste levende Nederlandse kunstschilders geworden. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van meer dan 500 jaar West-Europese schilderkunst. Over het algemeen wordt hij beschouwd als fijnschilder. Dit houdt in dat hij zijn onderwerpen op een realistische manier weergeeft. Hij schildert veel stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur.

Inspiratie

Inspiratie vindt Helmantel met name in eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen, maar ook vruchten en groente als appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels, druiven enzovoorts zijn te vinden in zijn stillevens. De voorwerpen zijn zo neergezet dat er een evenwichtige compositie van vormen en kleuren ontstaat, terwijl helder licht van rechts valt. Door de voorwerpen met zoveel aandacht te schilderen, tilt hij ze boven het alledaagse uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk Helmantel - Het koor van de staafkerk in Kvernes

In de stillevens en kerkinterieurs van Henk Helmantel is de invloed van de zeventiende-eeuwse schilderkunst merkbaar aanwezig, vooral van Rembrandt en van Vermeer wat betreft de lichtbehandeling. Ook latere meesters als Floris Verster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis geweest.

Op vrijdag 6 maart vertelt Helmantel waarom Rembrandt hem een leven lang al inspireert. Aan de hand van zestien afbeeldingen vertelt hij wat hij zo bijzonder vindt aan de werken van Rembrandt en hoe die hem steeds weer boeien en nieuwe inspiratie geven.

Henk Helmantel - Kopie van Rembrandts zelfportret (1665) 122x95 cm - 1993
Henk Helmantel - Achter het doxaal van de kerk in Buttforde, Duitsland

Wanneer?

Datum:
6 maart 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken