Laden Evenementen

Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 6 – Waardering cruciale beroepen

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Op vrijdagavond 9 oktober verzorgde de Koppelkerk in Bredevoort opnieuw online een VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de reeks ‘De Maatschappij van Morgen.’ Deze keer stond de waardering van cruciale beroepen centraal.

 

Onze maatschappij draait op cruciale beroepen

In de actuele maatschappelijke discussie over waardering van zorgpersoneel, staat als een paal boven water dat de maatschappij draait op cruciale beroepen; werk dat niet door robots kan worden overgenomen en dat maatschappelijk van onschatbare waarde is. De coronacrisis heeft dat meer dan ooit duidelijk gemaakt.

Massaal werd er geklapt voor het zorgpersoneel, zag iedereen de waarde van logistiek personeel en was er meer aandacht voor het belang van goed schoonmaakpersoneel. De discussie is verhard in de Tweede Kamer waar de oppositie pleit voor structureel meer waardering voor zorgpersoneel door salarisverhogingen te eisen en de coalitiepartijen een eenmalige bonus voldoende vinden en salarisonderhandelingen bij de vakbonden en werkgevers willen laten.

Laat de cruciale beroepen zelf aan het woord

In al die debatten staat voorop dat er over de cruciale beroepen wordt gepraat en besloten, maar niet met de mensen die de cruciale beroepen uitoefenen. Welke keuzes zouden er gemaakt worden als mensen uit het veld de besluitvorming zouden mogen doen en al die miljarden die er in de politieke bestuurslagen worden verdeeld, zelf mogen verdelen? Zouden de cruciale beroepen als steunpilaren voor de maatschappij ook de keuzes maken die in het belang zijn van de maatschappij, of zouden zij niet buiten hun eigen werkveld kunnen kijken en beslissen?

Tegenlicht-uitzendingen

In deze Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk staan dit keer twee Tegenlicht-uitzendingen centraal: ‘De top der onmisbaren’ en ‘Mijn bullshitbaan’. In de recente aflevering ‘De top der onmisbaren’ staat besluitvorming door medewerkers in cruciale beroepen centraal. In de aflevering ‘Mijn bullshitbaan’ staat de waarde van beroepen centraal.

Gasten

Vanuit deze twee afleveringen gaan we met lokale gasten in gesprek over de waarde van personeel in cruciale beroepen: in financiële en maatschappelijke waarde in de uitoefening van hun beroep én in de maatschappelijke waarde die zij hebben in de besluitvorming doordat zij de dilemma’s van de maatschappelijke problemen kennen en dagelijks in hun beroepen tegenkomen.

Zo vertegenwoordigt Wilco Zeper als IC-verpleegkundige van het SKB de zorgprofessionals. Eveline Zuurbier neemt deel aan het panelgesprek vanuit de journalistiek en Hans Mattijssen als docent in het voortgezet speciaal onderwijs. Richard Jongetjes verwoordt de noden van mensen in armoede.

Linda van der Berg is de moderator van de avond.

De gasten voor vanavond zijn:

Erik Luiten

Erik Luiten

voorzitter vereniging Agractie

Wilco Zeper

Wilco Zeper

IC-verpleegkundige Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk

Hans Mattijssen

Hans Mattijssen

docent aardrijkskunde en mentor VSO Klein Borculo

Evelien Zuurbier

Evelien Zuurbier

Nederlandse Vereniging van Journalisten

Richard Jongetjes

Richard Jongetjes

Talentverbinder gemeente Aalten, met o.a. armoede in het pakket

Wanneer?

Datum:
9 oktober 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken