Laden Evenementen

Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 2 – Basisinkomen

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. De roep om een basisinkomen is sinds de coronacrisis versterkt. Veel zzp’ers en flexwerkers zitten zonder werk en dus zonder inkomen. In de online Tegenlicht Meet Up praten we vrijdag 19 juni over het onderwerp aan de hand van de Tegenlicht-uitzending ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’.

Basisinkomen

Een basisinkomen houdt in dat burgers een vast maandbedrag ontvangen zonder verplichtingen. Maar als je mensen zomaar geld geeft, gaan ze dan nog wel aan het werk? En hoe betalen we een basisinkomen? De eerste onderzoeksresultaten wereldwijd bewijzen dat de economische activiteit toeneemt, de gezondheid verbetert en scholing toeneemt.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft de roep om een basisinkomen versterkt. Door de coronacrisis hebben honderdduizenden mensen ineens geen inkomen meer. Zij kunnen niet terugvallen op het huidige systeem van sociale zekerheid, want dat is ontworpen voor mensen met een vaste baan. De helft van de werkenden heeft geen vaste baan, omdat ze bijvoorbeeld flexwerker of zzp’er zijn. Een basisinkomen biedt allereerst bestaanszekerheid. In Spanje is vanaf heden een basisinkomen of ‘minimaal leefinkomen’ beschikbaar voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben.

De gasten

Aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’ gaan we met elkaar en met diverse deskundige gasten in gesprek over het basisinkomen. Namens de Vereniging Basisinkomen is Alexander de Roo te gast. We gaan met hem in gesprek over o.a. de haalbaarheid van het basisinkomen, de voor- en nadelen, en over de experimenten met het basisinkomen. Ook spreken we met Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, over de theorie en rekenvoorbeelden en Evelien Meester, Stimulansz – adviseur en bedenker van de omgekeerde verordening, over hoe een basisinkomen in Nederland of de Achterhoek te realiseren is.

Daarnaast zijn uitgenodigd voor een korte bijdrage op enkele specifieke onderwerpen: Marcel van Druenen, projectmanager Divosa en kenner van de recente experimenten in de participatiewet in Nederland;  Monique Thijssen, afdelingsmanager Inkomen en Participatie van Laborijn en kenner van de uitvoering van de TOZO-regeling, en Peter Kamp, financieel en juridisch adviseur wetgeving sociaal domein en medeschrijver van initiatiefwetsvoorstel Voorwaardelijk Garantie-inkomen (VGI).

Online meet up

De online meet up vindt plaats via een digitaal platform. Iedereen krijgt de ruimte om mee te praten onder leiding van moderator Linda van der Berg. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl. In volgende edities van de Tegenlicht Meet Up over de maatschappij van morgen staan o.a. een nieuwe ecologische balans en de netwerksamenleving centraal.

Kijk voor hier een interactieve uitleg over het basisinkomen.

De gasten voor vanavond waren:

Alexander de Roo

Alexander de Roo

Voorzitter Vereniging Basisinkomen

Marcel van Druenen

Marcel van Druenen

Projectmanager Divosa, kenner van de recente experimenten in de Participatiewet in Nederland

Evelien Meester

Evelien Meester

teammanager Innovatie en Strategie van Stimulansz en bedenker van de “omgekeerde verordening”

Monique Thijssen

Monique Thijssen

Afdelingsmanager Inkomen en Participatie van Laborijn, kenner van de uitvoering van de TOZO-regeling

Arjan Vliegenthart

Arjan Vliegenthart

directeur Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

Peter Kamp

Peter Kamp

financieel en juridisch adviseur wetgeving sociaal domein en pleitbezorger van het Voorwaardelijk Garantie Inkomen (VGI)

Wanneer?

Datum:
19 juni 2020 t/m 31 december 2023
Entree:
Gratis
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken