Kunstlezing: Niki de Saint-Phalle

Evenement Navigatie

Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle aan wie Museum Beelden aan Zee volop aandacht besteedt dit najaar. Dat vraagt om een inleiding van Maria Driessen op het werk en de invloed van Niki de Saint-Phalle op 28 september in de Koppelkerk in Bredevoort.

Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely, Stravinski Fontein, Parijs, 1983

Wie de naam Niki de Saint Phalle (1930-2002) hoort, zal vrijwel meteen denken aan de Nana’s. De kleurrijke voluptueuze vrouwenfiguren met de kleine hoofden zijn oermoeders en matriarchen tegelijk. Hun nadrukkelijke aanwezigheid maakt hen ook tot een symbool van de strijd van vrouwen tegen ongelijkheid en onderdrukking. De Nana’s werden vanaf het midden van de jaren zestig door Niki de Saint Phalle ontwikkeld in samenwerking met haar partner Jean Tinguely (1925-1991). Zijn materialenkennis en technische vaardigheden legden de basis voor de vormgeving van de Nana’s.

De Saint Phalle was een veelzijdige kunstenares. Zij ontwierp decors, kostuums en affiches voor film en theater. Haar grafisch werk kenmerkt zich door haar eigen handschrift (letterlijk) en allerlei tekeningen die de tekst verlevendigen. Als lid van de Nouveaux Réalistes, een kunstenaarsgroep die in 1960 werd opgericht, wist De Saint Phalle zich omgeven door een internationaal gezelschap van non-conformistische kunstenaars door wie de opvattingen over kunst voortdurend ter discussie gesteld werden. Dit werkte zeer stimulerend voor haar en haar werklust was ongekend groot. Het resultaat is een in alle opzichten uniek oeuvre dat nog steeds bij een groot publiek geliefd is.

Vanaf 5 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020 zal Museum Beelden aan Zee in Den Haag getransformeerd worden in Nana’s aan Zee. Kunsthistorica Maria Driessen geeft op 28 september een lezing in de Koppelkerk over het leven en werk van Niki de Saint Phalle in de context van haar tijd.

Meer kunstlezingen

Kunstlezing: De tuinen van Monet

29 nov @ 20:00 - 22:00

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Monet? Kunsthistorica Maria Driessen vertelt alles over de tuinen van Monet die dit najaar in het Gemeentemuseum in Den Haag te zien zijn.

28 september 2019
Zaal open: