Laden Evenementen

Expositie: Levensbomen van Mary Velthoen

  • Dit event is voorbij.

Van 17 augustus tot en met 8 september exposeert Mary Velthoen uit Noord-Groningen in de bovenzaal van de Koppelkerk. Velthoen heeft zich gespecialiseerd in het maken van houtreliëfs: kleurrijke taferelen die zij uit het hout gutst. De expositie is vrij toegankelijk.

Levensbomen en Madonna’s zijn centrale thema’s in het werk van Mary Velthoen. De levensbomen gaan terug tot haar eigen kindertekeningen en tot de levensbomen zoals je die boven deuren van oude huizen en in volkskunst ziet. Het zijn bomen met wijd uitlopende takken en grote wortels.

Tekst gaat verder onder de foto.

Mary Velthoen

De moeder en kind-reliëfs zijn moderne versies van de kerkelijke Madonna’s. Door haar protestantse opvoeding, vindt Mary vaak in Bijbelverhalen haar inspiratie. Ook hebben de iconische Mariabeelden uit de kunstgeschiedenis haar altijd gefascineerd. Velthoens Madonna’s gaan over het ouderschap, het moeder zijn en geborgenheid. Voor Mary reiken deze thema’s verder dan alleen het menselijke domein; het wijst ook op de relatie met het hemelse domein.

Mary werkt volgens een zelfontwikkelde techniek. De kunstenares maak een tekening op paneel en zaagt de contour van het ontwerp uit, gutst de oppervlakte vanuit de tekening en beschildert het geheel met acryl, waarna ze het afwerkt met olieverf. Andere technieken waarin ze werkt zijn sjabloondruk en monotype, in combinatie met tekenen en schilderen.

Mary heeft een expressief handschrift, gecombineerd met intense kleuren. Ze werkt vanuit verbeelding en waarneming. Mary is opgeleid aan Academie Minerva te Groningen en werkt in Groningen als kunstdocent in het examenonderwijs. Zij woont in Middelstum in Noord Groningen, waar zij haar atelier heeft.

Workshop: Levensbomen in hout

Wil je zelf ook leren hoe je een houtreliëf maakt? Dan kun je het nu leren van de vakvrouw zelf. Mary heeft jarenlange ervaring in het onderwijs en draagt graag haar passie over op anderen. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers. Materiaal is bij de prijs inbegrepen.

Wanneer?

Datum:
17 augustus 2019 t/m 8 september 2019
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
Gratis
 

Waar?

Koppelkerk
Bovenzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken