Laden Evenementen

Expositie: Herman Brood

  • Dit event is voorbij.

Van 31 mei tot en met 21 juli wijdt de Koppelkerk een tentoonstelling aan kunstenaar en rock en roll-artiest Herman Brood (1946-2001). Uit zijn muziek, schilderijen en zeefdrukken spreekt een enorme gedrevenheid. Brood was de Nederlandse belichaming van het credo ‘sex, drugs & rock ’n roll’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Herman Brood (1946-2001)

Alléén nog dit weekend is de Herman Brood expositie geopend!

Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er een rondleiding aangeboden door de expositie om 14.00 uur en 15.00 uur.

Het begin

Herman Brood is in 1946 geboren in de Fuchsiastraat te Zwolle. Op zijn dertiende begon hij met pianolessen. School was niet aan Herman besteed; het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het verlopen fabriekje van zijn vader. In 1964 ging Herman naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans.
In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Herman ontdekte dat hij veel energie kreeg onder invloed van speed en alcohol en zette die energie om in tomeloze creativiteit. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet.

Coach van Dijk

In 1976 vond een belangrijke ontmoeting plaats in het leven van Herman. In café ‘t Pleintje te Winschoten liet Herman de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk, kwam binnen toen Brood op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager. Hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.

De muzikant

Herman Brood richtte zijn eigen formatie Herman Brood & His Wild Romance op. Als zanger van de band groeide hij uit tot een waar popicoon. De single Saturday Night werd een grote hit. Ook Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. In 1979 werkte Brood mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punk-zangeres Nina Hagen.

De kunstenaar

Van 1985 tot 2001 woonde Herman in Amsterdam. Hij maakt in die tijd ongeveer vijf duizend schilderijen. Zijn werk is verwant aan Cobra en aan de graffittikunst van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. De talloze indrukken en ervaringen die Herman tijdens zijn roerige leven had verzameld, vertaalde hij in zijn kunstwerken.

Het einde

Herman Brood maakte in 2001 een einde aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen.

Deze expositie kwam tot stand in samenwerking met Herman Brood Museum & Experience

Wanneer?

Datum:
31 mei 2019 t/m 21 juli 2019
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
€ 5 incl. kop koffie/thee
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken