Laden Evenementen

Kunstlezing: Architectuur van de Wederopbouw

 • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

In de Koppelkerk vinden – tussen de kunstwerken – diverse keren per jaar verdiepende kunstlezingen plaats door kunsthistorica Maria Driessen. Dit jaar is er aandacht voor wederopbouwarchitectuur, Niki de Saint-Phalle en de tuinen van Monet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Station na bombardement

Wederopbouwarchitectuur

2019 is het jaar van de Wederopbouw. Daarom geeft kunsthistorica Maria Driessen vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw. De wederopbouw vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen, was vernield. Ook huizen, fabrieken en gebouwen waren vernietigd of beschadigd. Met hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.

De wederopbouw vond ruwweg tussen 1940 en 1958 plaats. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen. Maria Driessen toont vele voorbeelden van de bouwstijl en leert de wederopbouwelementen herkennen. Een typische kerk in deze stijl is de Hofkerk in Delft. Maar ook de Bredevoortse Koppelkerk is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Meer kunstlezingen

  Kunstlezing: Joseph Beuys

  13 aug 2021 - 13 aug 2022

  Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Joseph Beuys (1921-1986). Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Beuys geboren werd. Op verschillende plaatsen wordt de belangrijke conceptuele kunstenaar geëerd met een tentoonstelling. In het kader van dit herdenkingsjaar gaf kunsthistorica Maria Driessen op vrijdagavond 13 augustus een lezing over deze belangrijke kunstenaar in de Koppelkerk.

  Kunstcollege (online): Kunst en engagement

  14 okt 2021 - 25 nov 2023

  Een vierdelige kunstgeschiedeniscursus bij de Koppelkerk door kunsthistorica Maria Driessen. De vierdelige cursus staat in het teken van het thema kunst en maatschappijkritiek. Kunstenaars die aan bod komen zijn o.a. Picasso, Ai Wei Wei, Renzo Martens en Tinkebell. 

Wanneer?

Datum:
31 mei 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Entree:
€ 10
Zaal open:
19:30 uur
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken