Kunstlezing: Architectuur van de Wederopbouw

• Dit event is voorbij.

Evenement Navigatie

In de Koppelkerk vinden – tussen de kunstwerken – diverse keren per jaar verdiepende kunstlezingen plaats door kunsthistorica Maria Driessen. Dit jaar is er aandacht voor wederopbouwarchitectuur, Niki de Saint-Phalle en de tuinen van Monet.

Station na bombardement

Wederopbouwarchitectuur

2019 is het jaar van de Wederopbouw. Daarom geeft kunsthistorica Maria Driessen vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw. De wederopbouw vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen, was vernield. Ook huizen, fabrieken en gebouwen waren vernietigd of beschadigd. Met hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.

De wederopbouw vond ruwweg tussen 1940 en 1958 plaats. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen. Maria Driessen toont vele voorbeelden van de bouwstijl en leert de wederopbouwelementen herkennen. Een typische kerk in deze stijl is de Hofkerk in Delft. Maar ook de Bredevoortse Koppelkerk is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Meer kunstlezingen

Terugkijken: Kunstlezing over Christo

3 jul 2020 - 31 dec 2021

Kunsthistorica Maria Driessen geeft een online kunstlezing over de onlangs overleden kunstenaar Christo. De Bulgaar was naast beeldhouwer ook schilder en tekenaar, maar werd vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn.

Kunstlezing: Hildo Krop

25 sep @ 20:00 - 22:00

We vieren dit jaar het Hildo Krop-jaar. Het is 50 jaar geleden dat de stadsbeeldhouwer van Amsterdam overleed. Vrijdag 25 september is kunsthistorica Maria Driessen te gast in de Koppelkerk om de artistieke duizendpoot en idealist in de interessante tijd te plaatsen waarin hij leefde.

31 mei 2019
Zaal open: