Laden Evenementen

Kenniscafé: Man en Paard

  • Dit event is voorbij.

Lezing Hans de Graaf over de ‘vergeten’ Zevenjarige Oorlog

Na 75 jaar vrede in dit werelddeel staat Europa onder druk. Op zaterdag 20 april reflecteert Hans de Graaf op deze vrede aan de hand van een vergeten oorlog: de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). In de lezing ‘Man en paard’ staat hij stil wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hans de Graaf

Verkiezingen

Op 23 mei 2019 zijn de Europese verkiezingen. Sommige partijen propageren een terugkeer naar de strikte nationale staat, een terugkeer naar gesloten grenzen en vrezen een teloorgang van de eigen cultuur. De lezing ‘Man en Paard’ is geen politieke lezing. Het is wel een voordracht over het thema Europa aan de hand van gebeurtenissen uit 1763 en wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.

Zevenjarige Oorlog

Aan het begin van 1763 vond de afwikkeling van de Zevenjarige Oorlog plaats. De heerlijkheid Bredevoort kreeg er een staartje van mee. Het was een vreselijke oorlog op Europese schaal, waarbij de Nederlanden neutraal waren. Sommige historici beschouwen die zevenjarige strijd zelfs als een wereldoorlog, omdat de Europese grootmachten (Frankrijk, Pruisen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Rusland) tevens streden om de koloniën.

Man en paard

Eind 1762 werd er vrede gesloten. De terugtocht van de Britse troepen moest geregeld worden. De Britten hadden in bloedige veldslagen gevochten, net over de grens, in wat nu Münsterland heet. Die terugtocht voerde over het gebied van de neutrale Nederlanden tijdens een strenge winter. De heerlijkheid Bredevoort was daarbij de eerste etappeplaats. Een enorme logistieke operatie, waarbij de bevolking ingeschakeld werd: manschappen en paarden moesten ondergebracht worden. Het bizarre leven van toen is goed te destilleren uit de archieven.

Hans de Graaf

De Zevenjarige Oorlog is een voorbeeld van een Europa dat gedomineerd wordt door versnippering en nationalistische gevoelens, aangewakkerd door absolute heersers. Een onvoorstelbaar leed was het gevolg. De in Bredevoort geboren Hans de Graaf keerde in 1987 terug naar de Achterhoek. Hij was directeur van een drietal basisscholen en voorzitter van de Aaltense Musea (nu: Nationaal Onderduikmuseum). Zijn passie voor geschiedenis kwam tot uiting in diverse publicaties: van lesboeken tot een grondige studie naar het verdwenen laatmiddeleeuwse klooster Nazareth bij Bredevoort: ‘Windesheimers op de heide’.

Wanneer?

Datum:
20 april 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 5
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken