Laden Evenementen

Meet Up: De kloof tussen MBO en arbeidsmarkt

  • Dit event is voorbij.

Op vrijdagavond 19 april discussiëren we over de kloof tussen MBO en arbeidsmarkt in de Meet Up in de Koppelkerk met Ton Heerts (MBO-raad) en Alain van de Haar (Graafschap College). Diverse ondernemers van middelgrote ondernemingen uit de regio discussiëren als ervaringsdeskundige mee.

Doelen van het MBO

Sinds 1996 kennen we in Nederland de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). En zo lang ook al bestaat de drievoudige kwalificatie. Deelnemers aan het MBO moeten zich kwalificeren voor: (1) uitoefening van een beroep, (2) deelname aan de maatschappij, en (3) doorstroom naar een hoger onderwijsniveau.

Kloof tussen MBO en werkvloer

Werkgevers herkennen zich niet altijd in dat verhaal. Kennis en kunde moeten van de grond worden opgebouwd. Het MBO zou een onvoldoende leerschool zijn voor de praktijk. Door gebrek aan geschikt personeel worden ontwikkelingen nogal eens tegengehouden. Ook in de Achterhoek.

Slechte imago van het MBO

En dan het imago van het MBO. Ondanks alle inspanningen voor imagoverbetering legt het MBO het qua aanzien af tegen HBO en WO. Koning Willem-Alexander trachtte bij te dragen aan een herwaardering van het MBO bij de opening van het MBO-jaar: “Iedere mbo’er mag trots zijn. Nederland staat om vakmannen en -vrouwen te springen. Dat moet mbo-studenten toch een goed gevoel geven.” Het baart de koning zorgen dat er niet altijd genoeg stageplekken zijn, bijvoorbeeld in de verpleging. Meer samenwerking tussen MBO-scholen en bedrijven in de regio moeten voor betere kansen zorgen.

Discussie

Waar liggen de pijnpunten? Maakt het MBO haar doelstellingen waar? Moeten we weer terug naar een meester-gezel-systeem? Anticipeert het MBO genoeg op de vraag vanuit de arbeidsmarkt? Hoe zorgen we voor een beter imago van het middelbaar beroepsonderwijs? Hier discussiëren we over met Ton Heerts (directeur MBO-raad), Alain van de Haar (directeur Educatie & Participatie van het Graafschap College) en diverse ondernemers uit de regio.

De gasten voor vanavond zijn:

Ton Heerts

Ton Heerts

Voorzitter MBO-raad

Alain van de Haar

Alain van de Haar

Sectordirecteur Graafschap College Educatie & Participatie

Wanneer?

Datum:
19 april 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is welkom
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken