Laden Evenementen

Theater: Vestingstad Bredevoort in het nauw

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

De Achterhoekse troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink treedt op 13 april op in de Koppelkerk met de vertelvoorstelling over Bredevoort in de Tachtigjarige Oorlog. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Gery Groot Zwaaftink

Bredevoort was in de Tachtigjarige Oorlog een ‘bijna’ onneembare vestingstad en van groot strategisch belang. De voorstelling kwam tot stand ter gelegenheid van de expositie ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’ van het Groningse kunstenaarscollectief Noorder Art die gelijktijdig in de Koppelkerk te zien is.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen van o.a. Tonis en Prior van Vueren, vertelt Gery over het wel en wee van de stad, haar Heerlijkheid en over het klooster Nazareth ofwel klooster ’t Schaer. Een verhaal over verdriet en hoop, leed en veerkracht. De oude prior van Vueren kan daarover meepraten.

In 1597 staat Prins Maurits voor de poort van de stad met zijn leger. De stad geeft zich niet over, maar ondergaat een belegering en moet zich uiteindelijk overgeven. Ach, de Bredevoorters weten hier natuurlijk van. De Prins waart nog steeds door de stad, de vrouwen en mannen zo uit de zestiende eeuw gestapt lijkt wel, drinken hun pintje in het Zwaantje en de brouwer brouwt zijn bier in de eeuwenoude koperen ketel.

Getuigen genoeg, kom luisteren naar hun verhaal, het verhaal van de bewoners van de Heerlijkheid Bredevoort. Gery wordt bijgestaan door de middeleeuwse muziek van muzikanten van De Blauwe Schuyt.

 

Deze expositie met nevenprogramma kwam tot stand met steun van

 

Vestingstad Bredevoort in het nauw 1
Vestingstad Bredevoort in het nauw 2

Wanneer?

Datum:
13 april 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken