Lezing: Bredevoort anno 1650

• Dit event is voorbij.

Hoe zag vestingstad Bredevoort er anno 1560 uit? Als stadsgids Prins Maurits van Nassau heeft Hans Piek in de loop der jaren diverse zaken ontdekt, zoals waar het oude ambthuis heeft gestaan. Op zaterdagavond 30 maart deelt hij zijn persoonlijke bevindingen in een lezing in de Koppelkerk te midden van de expositie ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’.

Prins Maurits (Hans Piek)

Als Prins Maurits-stadsgids van de Bredevoortse VVV vraagt Hans Piek vraagt zich vaak in stilte af hoe het stadje er daadwerkelijk heeft uitgezien in de barre jaren van de Tachtigjarige Oorlog. Zijn kritische kijk op de oude gevels, de scheefgezakte vakwerkmuren grenzend aan de smalle steegjes tussen de oude panden geven hem inspiratie om hierover te vertellen als hij met belangstellenden door zijn stadje wandelt. Hij gebruikt zijn fantasie om na te denken over hoe de huizen en hutten er toen bijstonden.

Oude stadsplattegronden

Bredevoort was dichtbebouwd weet Hans. Maar tekeningen of schilderijen die daarvan een impressie weergeven zijn er niet. Slechts een redelijk betrouwbare landkaart van Bredevoort van cartograaf Jacob van Deventer uit 1560 geeft het oude stratenpatroon met aanliggende huisjes, hutten, stadsmuren, kasteel en stadsgrachten behoorlijk nauwkeurig weer.

Bevindingen

Hans heeft deze kaart aan een grondig onderzoek onderworpen en is tot de conclusie gekomen dat er – ondanks het feit dat er eigenlijk alleen maar de straten, stadsmuren en enkele panden vaag aangeduid worden – veel details zijn te ontdekken. Hans zal zijn bevindingen tijdens een lezing op 30 maart in de Koppelkerk naar voren brengen. Daarnaast vertelt hij over de ontploffing van de kruittoren waardoor het kasteel vernield werd en ook het oude ambthuis dat door die ramp van de aardbodem verdween.

Ambthuis

Hans heeft weten te achterhalen waar het toenmalige ambthuis stond. Het was de plek waar alle draden van de Heerlijkheid Bredevoort bij elkaar kwamen. Hier werden belangrijke beslissingen genomen, er werd recht gesproken en als je problemen had met bijvoorbeeld jouw buurman die de erfgrens niet respecteerde dan kwam je naar de stad om de situatie te klaren. De Volontaire Protocollen die toen in dergelijke situaties opgemaakt werden kun je nu nog raadplegen en bieden soms verrassende informatie over de toenmalige gang van zaken.

Vrijkaarten

Raad bij het aanmelden waar het oude ambthuis stond en win vrijkaartjes voor een stadswandeling met Prins Maurits.

30 maart 2019
Zaal open: