Laden Evenementen

Expositie: Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog

  • Dit event is voorbij.

Van 15 maart tot en met 12 mei belicht kunstenaarscollectief Noorder Art het lot van Bredevoort in de Tachtigjarige Oorlog in de Koppelkerk te Bredevoort. Het verhaal wordt – naast de schilderijen van Noorder Art – verteld aan de hand van historische bronnen uit het Gelders Archief, het Rijksmuseum, Haus der Niederlande (Münster), Wasserburg Anholt, Kult (Vreden) en diverse particuliere collecties.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan de Boer - Veldslag

De Achterhoek heeft zwaar geleden onder de Tachtigjarige Oorlog. Bredevoort speelde als vestingstad een belangrijke rol in de strijd. De vestingstad was strategisch gelegen: met zijn brede voorde (doorwaadbare plaats) was het een centrale doorgang door het moeras op de weg tussen Münster en Zutphen. Bredevoort werd meermaals belegerd en veroverd.

De bewoners van het platteland wisten nauwelijks waar de strijd over ging. Ze ondervonden wel volop de keerzijde van de oorlog. In de eerste plaats waren er geen kazernes en moesten de soldaten bij de mensen worden ondergebracht. Daarnaast moesten de burgers hoge oorlogsbelastingen betalen. Tot slot werden hun eigendommen geplunderd door rondtrekkende soldaten.

De zwaarste belegering was het Beleg van Bredevoort in 1597 door het Staatse leger, onder leiding van Prins Maurits. Nadat Bredevoort was ingenomen werd er twee dagen lang geplunderd door de soldaten en brak er een brand uit, waarbij ook de Sint Joriskerk afbrandde. Slechts twintig huizen bleven staan. Na de inname werd een sterk Staats garnizoen in de stad gelegerd. 

In 1646 werd Bredevoort opnieuw door een ramp getroffen. De kruittoren van het kasteel werd getroffen door de bliksem waardoor 320 vaten buskruit ontplofte. Het kasteel verviel tot een ruïne en werd daarna nooit meer herbouwd.

Noorder Art vlnr Marja Hens, Jan de Boer, Sieuwke Ronner, Mineke Gravers

Noorder Art bestaat uit Jan de Boer, Marja Hens, Mineke Gravers en Sieuwke Ronner. Allen genoten hun kunstopleiding aan de Klassieke Academie te Groningen. Voor deze expositie ging Noorder Art een samenwerking aan met videokunstenaar Ewout van Roon.

Rondleiding

Vanaf 16 maart wordt er elke vrijdag, zaterdag en zondag een rondleiding aangeboden door de expositie om 14.00 uur en 15.00 uur.

 

Deze expositie met nevenprogramma kwam tot stand met steun van

 

Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog 1
Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog 2

Wanneer?

Datum:
15 maart 2019 t/m 12 mei 2019
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
€ 5 incl. kop koffie / thee
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken