Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Stilte voor de Cra$h

  • Dit event is voorbij.

Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige crisis? Op vrijdagavond 1 februari discussiëren we hierover in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort met Nout Wellink, voormalig directeur van De Nederlandse Bank.

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN AMRO, ING en SNS Reaal. Kosten: rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond.

Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

Daarover gaan we op 1 februari in gesprek met Nout Wellink, oud-Bredevoorter en voormalig directeur van De Nederlandse Bank. Daarnaast zijn verschillende deskundige zaalgasten uitgenodigd, waaronder Bart Jan Krouwel (mede-oprichter en voormalig directeur van de Triodosbank), Henk Hartemink (voormalig directeur Rabobank Oost-Gelderland) en Arjan van Unnik (Naoberkrediet). De Tegenlicht-documentaire Stilte voor de Cra$h vormt de leidraad voor de discussie. Om 19.00 uur wordt de documentaire getoond; om 20.00 uur start de meet up.

Nout Wellink

Nout Wellink

Lid Raad van Advies, SEO Economisch Onderzoek

Nout Wellink (Bredevoort, 27 augustus 1943) is een Nederlands econoom en sinds oktober 2012 toezichthouder in het bestuur van de Chinese Staatsbank Bank of China. Hij was van 1 juli 1997 tot 1 juli 2011 president van De Nederlandsche Bank, waar hij door Klaas Knot werd opgevolgd. Van juni 2006 tot en met 2011 was Wellink tevens voorzitter van het Bazels Comité voor bankentoezicht (BCBS).

Wanneer?

Datum:
1 februari 2019
Tijd:
19:00 - 22:00
Zaal open:
18:45 uur
Entree:
Gratis
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken