Laden Evenementen

Kunstlezing: Caravaggio

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Kunsthistorica Maria Driessen is terug in de Koppelkerk met een lezing over Caravaggio en zijn Utrechtse navolgers. De lezing is een inleiding op de grote expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ . Deze is vanaf 16 december te zien is in het Centraal Museum in Utrecht

Tekst gaat verder onder de foto.

caravaggio

In de zeventiende eeuw gingen Nederlandse schilders graag naar Italië om daar de schilderkunst van de grote Renaissanceschilders te bestuderen. Er was echter toen één contemporaine schilder die voor een ware sensatie zorgde en dat was Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Karel van Mander schreef erover in 1604: „Caravaggio in Rome doet wonderlijke dingen”.

Caravaggio schilderde religieuze en wereldse taferelen op een zeer realistische manier met een bijzondere belichting van de personen die figureerden in de voorstelling. Als kijker word je direct betrokken bij de actie die zich in het schilderij afspeelt. De betrokkenheid van de afgebeelde personen is zonder uitzondering groot en hun gezichtsuitdrukkingen zijn dramatisch goed getroffen.

De stijl sloeg in als een bom en de invloed van Caravaggio beïnvloedde talloze schilders. Zo ook een groep Utrechtse schilders, zoals Gerard van Honthorst, Hendrick ter Brugghen en Dirck van Baburen. Op 16 december opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Daar zal dan ook De graflegging van Christus van Caravaggio te zien zijn. Alle reden voor een lezing over Caravaggio en zijn volgelingen.

Wanneer?

Datum:
14 december 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 incl. kop koffie/thee
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken