Laden Evenementen

Kenniscafé: Joke Hermsen

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Zaterdag 17 november geeft schrijfster en filosofe Joke Hermsen een lezing over haar werk Kairos in de Koppelkerk in Bredevoort. Kairos is een filosofisch pleidooi voor inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in ‘meetbare en gemechaniseerde’ tijden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kairos - Joke Hermsen

‘Meten is weten’ is het credo van onze tijd. Maar door de tijd alleen te zien als kloktijd, als tijd die te meten is, vergeten we een andere wezenlijke dimensie van de tijd: de ‘gevoelstijd’, de tijd van het geschikte ogenblik. De oude Grieken hadden twee goden om deze twee tijdsdimensies te verbeelden: Chronos symboliseerde de kloktijd, terwijl Kairos de god was van ‘het geschikte ogenblik’.

Onze huidige tijd heeft grote behoefte aan Kairos, stelt Joke Hermsen. De filosofe vindt Kairos terug in het werk van Nietzsche, Arendt, Benjamin en Heidegger, en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling. Hermsens essays over filosofie, kunst en onderwijs ontvouwen nieuwe manieren van hoopvol denken, die ons kunnen inspireren om daadwerkelijke veranderingen op gang te brengen.

Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.

Joke Hermsen

Joke Hermsen schreef diverse essays en romans. Landelijke bekendheid kreeg zij met ‘Heimwee naar de mens’ (2003), ‘Stil de tijd’ (2009) en ‘Kairos, een nieuwe bevlogenheid’. Vorig jaar verscheen ‘Melancholie van de onrust’; dit jaar verscheen de roman ‘Rivieren keren nooit terug’. Na afloop van de lezing zijn er boeken van Hermsen te koop en zal de schrijfster signeren.

Wanneer?

Datum:
17 november 2018
Tijd:
20:00 - 21:30
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken