Laden Agenda

Lezing: 75 jaar Trouw

• Dit evenement is voorbij.

Dit jaar bestaat Trouw 75 jaar: een tijd waarin het gereformeerde dagblad evolueerde naar een krant voor een breed publiek. Historicus Peter Bootsma schreef er een boek over en geeft samen met hoofdredacteur Cees van der Laan een lezing op vrijdag 19 oktober in de Koppelkerk in Bredevoort.

75 jaar tegen de stroom in

Trouw, in de Tweede Wereldoorlog opgericht als illegale verzetskrant, is de laatste halve eeuw onder invloed van de ontzuiling sterk van karakter veranderd. Hoe dit in zijn werk ging, laat historicus Peter Bootsma zien aan de hand van een aantal grote inhoudelijke thema’s: de positie van de krant in de Vietnamoorlog, de Nederlandse politiek, de manier waarop het blad tegen geestelijke ontwikkelingen aankeek – tegen de achtergrond van de ontzuiling en de ontkerkelijking – en de verlokkingen van het grote geld.

Naast Peter Bootsma zal hoofdredacteur van de Trouw, Cees van der Laan, zich deze avond uitspreken over het maatschappelijk belang van een onafhankelijke pers. Beide sprekers gaan van harte het gesprek aan met het publiek. In de pauze en na afloop is er gelegenheid het boek ‘Trouw: 75 jaar tegen de stroom in’ aan te schaffen en te laten signeren door Peter Bootsma.

De sprekers

Peters Bootsma

Politicoloog Peter Bootsma schrijft over naoorlogse geschiedenis. Hij publiceerde eerder over het kabinet-Den Uyl (met Willem Breedveld), over Dries van Agt, over de Molukse gijzelingsacties en over ontoelaatbaar taalgebruik in de Tweede Kamer. Hij was eindredacteur van het niod-rapport over Srebrenica, dat hij ook samenvatte. In 2017 promoveerde hij op Coalitievorming: Een vergelijking tussen Duitsland en Nederland. Dit jaar verscheen de ‘biografie’ van dagblad Trouw van zijn hand.

Cees van der Laan

Hoofdredacteur dagblad Trouw

Cees van der Laan is hoofdredacteur van dagblad Trouw. Hij begon dertien jaar geleden op de parlementaire redactie van Trouw, waarvan hij de laatste drie jaar chef was. In 2013 maakte hij de overstap naar Amsterdam om er chef verslaggeverij te worden. Eerder werkte Van der Laan bij de Geassocieerde Persdiensten (onder meer als oorlogsverslaggever) en bij het Noordhollands Dagblad.

19 oktober 2018
Zaal open: