Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Donut economie

  • Dit event is voorbij.
Hoe komen we tot een gezonder economisch bestel waarin niet groei en winst centraal staan, maar duurzaamheid? Vrijdagavond 12 oktober staat bij de Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk de ‘Donut Economie’ op het programma, waarin de donut – een radicaal circulair idee – de basis vormt.

Tekst gaat verder onder de video.

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het ‘Environmental Change Institute’ in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een ander ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschrijft Raworth in het boek ‘Doughnut Economics’, dat inmiddels een ware cultstatus heeft bereikt. Raworth’s pleidooi voor de ‘donut economie’ trekt het credo dat economische groei vóór duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

Het thema van de avond draait om duurzaamheid als alternatief voor het model waar een gezonde economie alleen een groeieconomie kan zijn. Op de avond zijn innovatie-publicist Jan Willem van de Groep, Nanke den Daas van de Den Daas Groep in Doetinchem en Ben Sonneveld van het Athena Instituut aan de VU in Amsterdam te gast om samen met het publiek te discussiëren aan de hand van stellingen uit de Tegenlicht-uitzending ‘De Donut Economie’.

De avond begint om 19.00 uur met een vertoning van de uitzending van Tegenlicht. Om 20.00 uur begint de discussie avond. Entree is gratis. De uitzending van Tegenlicht is ook hier online te bekijken. Reserveren wordt op prijs gesteld.

De gasten voor vanavond zijn:

Jan Willem van de Groep

Jan Willem van de Groep

Jan Willem van de Groep is een toonaangevend expert op het gebied van de energietransitie. De afgelopen zeven jaar was hij werkzaam als programmamanager van Energiesprong. Voor zowel de bouwsector als de overheid is hij een veelgevraagd spreker en inspirator. In 2015 is Jan Willem gekozen als nummer 1 van de Duurzame Top 50 bouw en vastgoed.

Nanke den Daas

Nanke den Daas

Nanke den Daas is verbonden aan de Den Daas Groep te Doetinchem. Het familiebedrijf Den Daas bestond tot voor kort uit twee steenfabrieken, te Azewijn en te Winterswijk, en vier jachthavens. Circulair denken gaat bij de Den Daas Groep al meer dan 40 jaar terug toen Den Daas senior het initiatief nam om afgewerkte leemputten te herontwikkelen als jachthavens. Daas Baksteen heeft zich in dezelfde periode onder de leiding van Gert Jan den Daas sterk gemaakt voor hergebruik van grondstoffen. Daas Baksteen heeft een vooraanstaande rol bij het ontwikkelen van duurzame productiemethoden. Cradle to Cradle and circulair denken vindt men belangrijk.

 Ben Sonneveld

Ben Sonneveld

Ben Sonneveld is milieuwetenschapper aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar projecten in landdegradatie en watermanagement, vooral in woestijnachtige gebieden. Hij heeft momenteel projecten in de Jordaanvallei, in Benin en in de Afar-regio van Ethiopië. Ben is goed ingevoerd in de processen die leiden tot verbeterde agrarische productie. Naast zijn werk als milieuwetenschapper is Ben fractieleider van de fractie Leefbaar Zeewolde en vice-voorzitter van de Gemeenteraad van Zeewolde.

Wanneer?

Datum:
12 oktober 2018
Tijd:
19:00 - 22:00
Entree:
Gratis
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken