Laden Evenementen

Kenniscafé: Het Plakkaat van Verlatinge

  • Dit event is voorbij.
Het geldt als de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld: Het Plakkaat van Verlatinge, de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring uit 1581. Anton van Hooff schreef er een boek over en geeft er zaterdag 15 september een lezing over in de Koppelkerk in Bredevoort.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Plakkaat van Verlatinge - eerste pagina - (c) Nationaal Archief

Het Plakkaat van Verlatinge is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse koning Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. In het boek ‘Het Plakkaat van Verlatinge’ betoogt Anton van Hooff waarom de Acte van Verlatinge gezien kan worden als de geboorteakte van Nederland.

Anton van Hooff schrijft in zijn boek over de geschiedenis en de wording van dit belangrijke document en laat in dit boek zien hoe het een bindend symbool is geworden van de waardengemeenschap van de onafhankelijke natie Nederland. In 2018 werd het plakkaat verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland in een live tv-uitzending op NPO2. Daarmee liet het Plakkaat de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en de Nachtwacht van Rembrandt achter zich.

Wanneer?

Datum:
15 september 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 7.50
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken