Laden Evenementen

25 jaar Boekenstad: BOOK – PAPER – SCISSORS

  • Dit event is voorbij.
Ter ere van 25 jaar Bredevoort Boekenstad nodigt de Koppelkerk tien boek- en papierkunstenaars uit voor de expositie BOOK – PAPER – SCISSORS. Van collages tot papiersculpturen, van geometrische papierreliëfs tot kunstenaarsboeken: alles in de expositie heeft te maken met boek, papier of schaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

the reader... - Collage Tineke Sips

De kunstenaars Henk Visser (Bredevoort), Tineke Sips (Petten) en Hilde Barendse (Paterswolde) bedienen zich voor hun collages zowel van boek, papier als schaar. Waar voor Tineke Sips de afbeeldingen uit boeken en tijdschriften het uitgangspunt vormen én de natuurlijke grens bepalen van haar collages, gebruikt Henk Visser bij het maken van zijn collages ook dikwijls de computer, waardoor hij zijn afbeeldingen elke gewenste grootte, vorm en kleur kan geven. Hilde Barendse werkt met stroken papier waarin beelden en teksten elkaar afwisselen. Vervolgens brengt zij met olieverf het schilderij tot leven. Hilde noemt haar werk dan ook liever ‘collageschilderijen’.

Jan Willem van Swigchem (Den Haag) bedient zich voor zijn geometrische papierreliëfs van karton en mes. Het ritmische lijnenspel zorgt ervoor dat de papierreliëfs van alle zijden anders worden waargenomen. Miriam van der Linden en Betty Disco (Velp) vormen een kunstenaarsduo. Hun liefde voor het maken van handgeschept papier resulteert in prachtige papiersculpturen en -installaties. Linda Leeuwestein (Arkel) vindt haar inspiratie voor haar papiersculpturen met balpen verrassend genoeg in de medische wereld: jarenlang werkte zij als klinisch chemisch analist achter de microscoop en raakte daarbij geïntrigeerd door de wonderlijke vorm van bacteriën.

Tot slot presenteren op de expositie drie kunstenaars hun kunstenaarsboeken. Thérèse van Eldert (Amsterdam) transformeert boeken tot kunstwerken met het gebruik van ‘objets trouvés’. Deze ‘gevonden voorwerpen’ verzamelde zij op de vele reizen die zij maakte. Thérèse hergebruikt de verweerde objecten en combineert ze met fragmenten van oude teksten. Totaalkunstenaar Martin Peulen (Breda) is naast beeldend kunstenaar, performer en zanger. Naast de kunstenaarsboeken die hij maakte in Japan, exposeert Martin boeken die gekenmerkt worden door beweging, diversiteit en een repetitief onderzoek naar kleur. De eerste pagina vormt vaak een blauwdruk voor de rest van het boek. Willy Schut (Nijkerk) is met haar kunstenaarsboeken in zekere zin een vreemde eend in de bijt: het materiaal voor haar kunstenaarsboeken is namelijk niet boek of papier, maar textiel! Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo tekent Willy met de naaimachine.

EXPO: BOOK - PAPER - SCISSORS

Een kerk vol boek- en papierkunst:
collages, papierreliëfs, kunstenaarsboeken
en nog veel meer!

Koppelkerk | vrijplaats voor kunst & cultuur
Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
25 & 26 aug
11.00 – 14.00 uur
Gratis

BOOK - PAPER - SCISSORS 1

25 jaar Bredevoort Boekenstad

Het jubileumweekend 25 jaar Bredevoort Boekenstad wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, het Lirafonds, Gemeente Aalten en diverse Bredevoortse boekhandelaren.

Wanneer?

Datum:
25 augustus 2018 t/m 26 augustus 2018
Tijd:
11:00 - 14:00
11:00 - 14:00
Entree:
Gratis
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken