Laden Evenementen

Kunstlezing: De Ploeg

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Vrijdagavond 22 juni geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. De lezing sluit aan bij de grote De Ploeg-tentoonstelling Avant-garde in Groningen die momenteel te zien is in het Groninger Museum én bij de huidige expositie in de Koppelkerk van Jelle Otter, die door De Ploeg werd geïnspireerd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Wiegers - Music Hall - Kunstenaarscollectief De Ploeg

Honderd jaar geleden werd in Groningen het kunstenaarsgenootschap De Ploeg opgericht. Tot de oprichters behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink, George Martens en Alida Pott. De naam De Ploeg werd bedacht door Jan Altink: „Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen en dus ook aan ploegen en vandaar de naam De Ploeg.”

De intentie van De Ploeg was een genootschap van kunstenaarsvrienden te zijn die samen schilderden, uitstapjes maakten en activiteiten organiseerden. Zij maakten vele portretten van elkaar en van het Groninger landschap. Toen Jan Wiegers tijdens een verblijf in Davos (1920-21) de expressionistische schilder Ernst Ludwig Kirchner ontmoette, had dat grote gevolgen voor de stijl waarin de leden van De Ploeg tot dan toe schilderden. Het expressionisme werd omarmd en dat werd zichtbaar in een feller kleurgebruik en een sterke lijnvoering. 

Dit alles en meer gaat getoond en besproken worden tijdens de lezing van kunsthistorica Maria Driessen in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 22 juni. De expositie Avant-garde in Groningen in het Groninger Museum is nog te zien tot en met 4 november.

Wanneer?

Datum:
22 juni 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 incl. kop koffie/thee
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken