Laden Evenementen

Kenniscafé: Achterhoek klimaatneutraal

  • Dit event is voorbij.
Thijs de la CourtHoe maken we de Achterhoek klimaatneutraal? Thijs de la Court van het Gelders Energie Akkoord geeft op zaterdag 16 juni een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort over de stappen die de Achterhoek moet zetten om de broodnodige energieomslag te realiseren. Ook burgerinitiatief Energie Coöperatie Bredevoort presenteert haar plannen om bij te dragen aan de grootschalige energietransitie.

‘Gemeenten kunnen niet meer ontsnappen aan windmolens en zonnepanelen,’ berichtte De Gelderlander op 26 mei jongstleden. Het kabinet stelt gemeenten en provincies verplicht om gezamenlijk tot een regionaal energieplan te komen: windmolens, zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen moeten onderling worden verdeeld om de klimaatdoelstellingen te halen.

Hoe gaat die ‘energiemix’ er voor de Achterhoek uitzien? Welke duurzame energiebronnen zijn effectief in de Achterhoek? Is het verstandig om vooral in te zetten op wind- of zonne-energie gezien de windkracht en zonne-uren in de Achterhoek? Of moeten we ook denken aan andere energiebronnen? En wat is de rol van de burger, van de overheid, van de provincie en van de gemeente in de energietransitie?

Tekst gaat verder onder de video.

Thijs de la Court is algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord: een samenwerking van lokale overheden, bedrijfsleven en energiecoöperaties die zich inzetten voor klimaatneutraal Gelderland. Ook was hij wethouder in de gemeente Lochem en was hij nauw betrokken bij de oprichting van LochemEnergie, één van de sterke energiecoöperaties in Nederland. Daarnaast zal burgerinitiatief Energie Coöperatie Bredevoort presenteren hoe zij lokaal en van onderaf hopen bij te dragen aan een duurzame Achterhoek. De avond wordt afgesloten met een discussie onder leiding van Jilt Sietsma van het burgerinitiatief Energietransitie Aalten. Colleges en raadsleden van Achterhoekse gemeenten zijn ook uitgenodigd.

Wanneer?

Datum:
16 juni 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 7.50
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken