Laden Agenda

Kunstlezing: Realisme in de schilderkunst

Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Jan Mankes - Bomenrij

Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.

In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.

Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt een kunsthistorische context bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.

Reserveren

  Wanneer?

  Datum:
  23 mrt
  Aanvang:
  20:00 uur
  Zaal open:
  19:30 uur
  Entree:
  € 10 inclusief kop koffie / thee
  Reserveer nu

  Waar?

  Koppelkerk (Kerkzaal)
  Koppelstraat 35
  Bredevoort, 7126 AG Nederland
  Logo_Koppelkerk-150x180

  Ontvang onze nieuwsbrief

  en blijf op de hoogte van onze activiteiten

  Bedankt voor uw aanmelding!

  Pin It on Pinterest

  Share This
  Verdieping
  Kunsten
  Boeken