Kunstlezing: Realisme in de schilderkunst
- Dit event is voorbij.
Evenement Navigatie
Op vrijdag 23 maart houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het realisme in de schilderkunst. De huidige expositie in Museum MORE – van realisten Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel – vormt de aanleiding voor de kunstlezing.
Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de Middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden. Zo konden ongeletterden het verhaal lezen en tegelijkertijd intens beleven. Dát is het effect van realistische verbeelding: als iets zo echt is, dan moet het wel waar zijn.
Daarnaast bood het realisme de kunstenaar de mogelijkheid om zijn talent tonen door de stofuitdrukking van de kleding, de materie van een interieur en de huid en haren van hun personages. Jan van Eyck was daar een onovertroffen meester in en zijn werk vond veel navolgers.
In de zeventiende eeuw zijn het de Nederlandse schilders die het stilleven tot een geliefd genre weten te ontwikkelen. In de negentiende eeuw was het de Franse schilder Gustave Courbet die het realisme weer introduceerde als een momentopname van de eigen tijd. Gewone mensen en hun bezigheden maakte hij tot onderwerp van zijn schilderijen.
Het realisme weet zich te handhaven, en in de twintigste eeuw kent Nederland een aantal schilders die zich daar, ieder op hun eigen wijze, overtuigd mee bezig houden. Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel zijn gerespecteerde kunstenaars in deze stijl. De kunstlezing van Maria Driessen op 23 maart in de Koppelkerk biedt een kunsthistorische context bij een bezoek aan de expositie van bovenstaande realisten die tot en met 13 mei te zien is in Museum MORE in Gorssel.