Laden Evenementen

Kenniscafé: Armoede

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Desondanks stijgt het aantal mensen dat in langdurige armoede leeft. Hulpverleners en politici slagen er maar niet in om dit halt te roepen, waar met name kinderen de dupe van dreigen te worden. Op zaterdag 10 maart staat het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort daarom in het teken van armoede.

(tekst gaat onder de foto verder)

Armoede 1

Om ons heen kent iedereen wel iemand die in armoede leeft. Soms door domme pech of faillissement. Vaak is het echter een gevolg van armoede die generaties lang in families optreedt. We noemen dat ‘generatiearmoede’. Kinderen van ouders die kortgeleden in armoede zijn vervallen dreigen aan die generatiearmoede ten prooi te vallen.

Er bestaan veel initiatieven om de pijn van armoede te verlichten. Veel mensen zetten zich in om het zware bestaan van mensen in armoede lichter te maken. Voedselbanken, kledingbanken en andere initiatieven getuigen daarvan. Ondanks de vele inspanningen vergroot de kloof tussen mensen in armoede en de middenklasse. De kloof blijkt zelfs structureel te worden.

Spreker Martin Pragt heeft zich gebogen over het probleem van armoede. Dat heeft geleid tot het oprichten van EDASU: een opleiding voor ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Tijdens zijn opleiding merkte Pragt dat zijn achtergrond ook is bepaald door armoede. In een lezing gaat Pragt in op zowel zijn eigen ervaringen met armoede, maar ook over de ontwikkelingen van ervaringsdeskundigen. Na afloop van de lezing gaat Pragt in gesprek met de mensen die aanwezig zijn.

Inwoners van de Gemeente Aalten die de lezing willen bijwonen, maar wier financiële situatie dat niet toelaat, kunnen zich wenden tot het Zorgloket van de Gemeente Aalten, onder vermelding van de ‘Meedoenregeling’. Het Zorgloket is gevestigd op het Gemeentekantoor, Hofstraat 8, of telefonisch bereikbaar via 0543 49 33 33.

Langdurige armoede neemt toe in Nederland

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede leeft is in 2016 verder toegenomen, zegt het CBS. Zo’n 224.000 huishoudens hadden toen al vier jaar of langer een inkomen onder de zogeheten lage-inkomensgrens. Dat is 3,3 procent van alle huishoudens in Nederland, zo’n 15.000 meer dan in 2015. Dat komt doordat meer mensen langdurig afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

Lees verder op NOS.nl

ANP

NOS.nl

Wanneer?

Datum:
10 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 7.50
 
Aanmelden

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken