Laden Evenementen

Kunstlezing: Charlotte Salomon en de Joodse kunst

  • Dit event is voorbij.
Op vrijdagavond 19 januari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het aangrijpende levenswerk van de joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon. De kunstlezing vindt plaats in aansluiting op de gelijktijdige grote tentoonstelling over Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum.

Honderd jaar geleden werd Charlotte Salomon (1917-1943) geboren. In 1943 werd zij, pas gehuwd en zwanger, vermoord in Auschwitz. Zuid-Frankrijk bleek geen veilige plek, waar zij als joodse vluchtelinge in 1941 arriveerde.

Alsof zij voorvoelde dat haar leven kort zou zijn, benutte zij de tijd in Frankrijk om in een koortsachtig tempo haar hele leven in beeld vast te leggen. Dit resulteerde in honderden gouaches met geschreven teksten waarin zij op een zeer expressieve en aangrijpende wijze haar heftige leven in woord en beeld vastlegt. Haar stijl is heel persoonlijk en bijzonder. Het is kleurrijk werk met een heldere lijnvoering en een directe verbeelding. De afbeeldingen zijn zonder uitzondering te typeren als trefzeker en daar kun je twee dingen over opmerken: het is, gezien de omstandigheden waarin zij verkeerde, een knappe prestatie en het illustreert de weinige tijd die haar restte.

In het Joods Museum in Amsterdam is voor het eerst het volledige werk te zien tot en met 27 maart 2018. Het volledige werk is in het bezit van het museum door een schenking van haar ouders in 1971. Haar vader en stiefmoeder overleefden de oorlog in onderduik in Nederland.

Om dit unieke verhaal op juiste wijze te kunnen plaatsen zal ook aandacht worden besteed aan andere joodse kunstenaars die werkzaam waren in de decennia voorafgaand aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Kunstlezing: Schilderij van Charlotte Salomon

Wanneer?

Datum:
19 januari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 inclusief een kopje koffie of thee
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken