Laden Evenementen

Kenniscafé: De fresco’s van de Oude Helenakerk

Op zaterdag 16 december geeft kunsthistoricus Paul le Blanc een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort over de bijzondere middeleeuwse wandschilderingen van de Oude Sint-Helenkerk in Aalten. Waarom bevindt zich juist in deze kerk een unieke voorstelling van keizer Constantijn samen met de heilige Helena?
Paul le Blanc

De Oude Sint-Helenakerk in Aalten beschikt over unieke 15e- en vroeg-16e-eeuwse wand- en gewelfschilderingen. Tijdens de Reformatie werden de schilderingen met een laag witkalk afgedekt. Toen in 1973 het pleisterwerk opnieuw gewit moest worden, ontdekte men dat onder de vele lagen kalk bijzondere muurschilderingen schuilgingen.

De schilderingen stellen o.a. de Twaalf Apostelen voor en een voorstelling van het Laatste Oordeel. Zeer uitzonderlijk voor West-Europa is echter de afbeelding van keizer Constantijn de Grote samen met zijn moeder, de Heilige Helena, aan wie de kerk oorspronkelijk gewijd was. Dit riep de grote vraag op: waarom bevindt zich juist in de kerk van Aalten een unieke voorstelling van keizer Constantijn, samen met de heilige Helena? Tijdens de lezing zal getracht worden op deze vraag een antwoord worden gegeven.

Ook zullen de schilderingen te Aalten in een ruimer (kunst)historisch verband worden geplaatst. Er zal ook speciaal aandacht besteed worden aan de bijzondere schilderingen in de middeleeuwse kerk van het nabijgelegen Dinxperlo waar zich o.a. een zeer opmerkelijk Christoffelvoorstelling bevindt.

Kunsthistoricus Paul le Blanc was 20 jaar docent kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, 10 jaar directeur van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland en is thans adviseur t.b.v. musea en monumentenzorg. Hij is gespecialiseerd op het terrein van middeleeuwse muurschilderingen in Nederland.

Reserveren

  * verplicht veld

  Waar?

  Koppelkerk
  Koppelstraat 35
  Bredevoort, 7126 AG Nederland
  + Google Maps
  Telefoon:
  +31(0)543 216 005
  Website:
  http://koppelkerk.nl

  Wanneer

  Datum:
  16 dec
  Tijd:
  20:00 - 22:00

  Overige info

  Aanvang
  20.00 uur
  Zaal open
  19.30 uur
  Entree
  € 7,50
  soundenginears-weblogo-150
  Logo_Koppelkerk-150x180

  Ontvang onze nieuwsbrief

  en blijf op de hoogte van onze aktiviteiten

  Bedankt voor uw aanmelding!

  Pin It on Pinterest

  Share This
  Verdieping
  Kunsten
  Boeken