Laden Agenda

Kunstlezing: Günter Grass – de kunstenaar

• Dit evenement is voorbij.
Dit najaar eert de Koppelkerk de wereldberoemde schrijver-kunstenaar Günter Grass met een overzichtsexpositie. Op zaterdag 25 november houdt kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over Günter Grass als kunstenaar. Naast Grass besteedt zij aandacht aan andere multi-talenten, zoals Joseph Beuys, Sigmar Polke en Ulay.

Günter Grass (1927-2015) is bij de meeste Nederlanders bekend als schrijver van een indrukwekkend aantal boeken. En wie nooit wat van hem gelezen heeft, kent mogelijk de film Die Blechtrommel. Veel minder bekend is dat Grass ook beeldend kunstenaar was. Tekeningen en beelden maken was voor hem net zo belangrijk als schrijven. Het één kon niet zonder het ander.

Grass was een veelzijdig talent en het is interessant je af te vragen hoe dat zo gekomen is. Nog interessanter wordt het als je weet dat hij niet de enige was in zijn tijd. Joseph Beuys (1921-1986) was ook een multi-talent. Tekenen, schilderen, ruimtelijk werk maken en het uitvoeren van Aktionen combineerde hij met een docentschap en een activistisch leven. Sigmar Polke (1941-2010) was schilder en fotograaf. Beide disciplines waren onlosmakelijk met elkaar verbonden en in beide was hij een groot vakman. Ulay (1943), pseudoniem van Uwe Laysiepen, is bekend geworden als hardcore performer (met Marina Abramovic) en als fotograaf. Ook hij levert grote kwaliteit.

Tijdens de lezing van kunsthistorica Maria Driessen komt het werk van deze vier multi-talenten aan bod. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar overeenkomsten en verschillen. Is er een gemeenschappelijke factor te benoemen om hun veelzijdigheid te verklaren? Hoe groot is de invloed van de tijdsgeest?

Het nevenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Aalten.

Logo Aalten

* verplicht veld

25 nov 2017

Logo_Koppelkerk-150x180

Ontvang onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Bedankt voor uw aanmelding!